IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява след по-слаби данни за икономиката на САЩ*

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент се понижават с 48 цента, или 0,55%

09:30 | 04.07.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цените на петрола се понижават в четвъртък, тъй като инвеститорите са предпазливи поради очакванията за по-ниско търсене. Данните за заетостта и бизнеса в САЩ в сряда се оказаха по-слаби от прогнозираното, което сигнализира, че икономиката на най-големия потребител на „черно злато“ в света се охлажда, предава Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент се понижават с 48 цента, или 0,55%, до 86,86 долара за барел, а фючърсите върху американския West Texas Intermediate (WTI) - с 51 цента, или 0,62%, до 83,36 долара за барел.

Пазарната активност днес ще бъде намалена заради Деня на независимостта в САЩ.

Доставките на американски суров петрол, предназначени за Европа, спаднаха до двугодишно дъно през юни, тъй като европейските купувачи купуваха по-евтин регионален и западноафрикански петрол, макар че известно възстановяване на покупките през юли и август все още може да се случи.

В подкрепа на по-ниските очаквания за търсенето бяха данните от вчера, които показаха, че подадените първоначални молби за помощи при безработица в САЩ са се увеличили през миналата седмица, а броят на хората в списъците на безработните е нараснал допълнително към края на юни.

Отделно от това докладът на ADP за заетостта показа, че заетите в частния сектор са се увеличили със 150 хил. работни места през юни, което е под консенсусните прогнози за увеличение със 160 хил. и след като през май те нараснаха със 157 хиляди.

Като допълнителен признак за загуба на инерция в икономиката индексът ISM Non-Manufacturing, измерващ активността в сектора на услугите в САЩ, спадна до четиригодишно дъно от 48,8 пункта през юни, което е доста под очакванията за 52,5 пункта, на фона на рязък спад на поръчките.

Според анализатори обаче по-слабите икономически данни могат да допринесат за това Федералният резерв да започне да намалява лихвените проценти. Това е ход, който би се отразил благоприятно на петролните пазари, тъй като по-ниските разходи по заемите биха могли да стимулират търсенето.

*Данните са актуални към 9.00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:30 | 04.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още