IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Nasdaq и S&P 500 записаха нови рекорди на фона на новите икономически данни

Пазарите реагираха на данните за активността в сферата на услугите и на доклада за новите промишлени поръчки

20:19 | 03.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните щатски борсови индекси приключиха сесията без единна посока, като инвеститорите оценяват последните икономически данни от САЩ, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отчете спад от 0,06 на сто до 39 308 пункта.

Широкият измерител S&P 500 достигна нов исторически рекорд, след като напредна с 0,51% до 5537,02 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite също записа рекордно представяне, като се повиши с 0,88% до 18 188,30 пункта.

Трейдърите реагираха на новите данни за активността в сферата на услугите в САЩ, която се свива с най-бързия си темп от четири години насам поради рязкото намаляване на бизнес активността и спада при поръчките. Комбинираният показател на Института за управление на доставките в сектора на услугите се е понижил с 5 пункта до 48,8 пункта. Показания под 50 пункта означават свиване, а данните за юни са далеч по-слаби от всички прогнози в анкета на Bloomberg сред икономисти.

Междувременно стана ясно, че броят на новите поръчки, получени от компаниите в американския промишлен сектор, неочаквано намалява през май. Това сочат данните на Министерството на търговията на САЩ. Фабричните поръчки намаляват с 0,5 на сто през май, след като за април е отчетено нарастване с 0,4 на сто.

Основните щатски борсови индекси в края на сесията на 3 юли. Основните щатски борсови индекси в края на сесията на 3 юли.

Икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха, че промишлените поръчки няма да намалеят през май, а ще се увеличат с 0,2 на сто.

Пазарите следят отблизо и кандидатпрезидентската кампания на държавния глава на САЩ Джо Байдън. Според публикация на New York Times Байдън е казал на свой съюзник, че нае, че може да не успее да спаси кандидатурата си, ако не съумее да убеди обществеността през следващите дни, че е подходящ за тази работа след представянето си на дебатите миналата седмица.

След излизане на публикацията говорителят на Белия дом Андрю Бейтс написа в социалните мрежи: "Това твърдение е абсолютно невярно".

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски ДЦК се понижи съответно до 4,352% и 4,523%.

Доларовият индекс записа спад от 0,37% до 105,33 пункта.

Цената на златото се повиши с 1,7% до 2372,40 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:16 | 03.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още