IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Оптимизмът около предстоящите избори окрили европейските борсови индекси

Акциите на Maersk поскъпнаха с 3,8%, след като компанията за морски транспорт се отдръпна от преговорите за продажба с логистичната фирма DB Schenker

20:08 | 03.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните европейски борсови индекси приключиха сесията с ръстове, докато инвеститорите гледат с интерес към предстоящите избори във Великобритания и Франция, съобщава CNBC.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 напредна с 0,74 на сто до 514,67 пункта.

Френският измерител CAC записа ръст от 1,24% до 7632,08 пункта.

Германският показател DAX прибави 210,47 пункта, или 1,16%, към стойността си, повишавайки се до равнище от 18 374,53 пункта.

Британският индекс FTSE отчете повишение от 0,61% до 8171,12 пункта.

Акциите на Maersk поскъпнаха с 3,8%, след като компанията за морски транспорт се отдръпна от преговорите за продажба с логистичната фирма DB Schenker.

Пазарите реагираха на новите данни за бизнеса в еврозоната, чийто растеж се забавя рязко през юни, тъй като стабилното разрастване на доминиращата в блока индустрия на услугите не успя да компенсира по-нататъшното влошаване на производствения сектор.

Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 3 юли. Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 3 юли.

Общият индекс на мениджърите по поръчките (PMI) на HCOB за валутния съюз, изготвян от S&P Global и считан за добър показател за общото икономическо състояние, е спаднал до 50,9 пункта през юни от 12-месечния връх от 52,2 пункта през май.

Трейдърите отразиха и данните за сектора на услугите във Великобритания, чийто растеж се забавя с по-малко от очакваното. Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в сферата на услугите на S&P Global UK се е понижил през юни до 52,1 пункта от 52,9 пункта през май. Това е най-ниското му ниво от ноември насам, но показателят е ревизиран нагоре спрямо предварителната оценка от 51,2 пункта.

Инвеститорите се подготвят за два парламентарни вота, като Обединеното кралство ще гласува в четвъртък, а Франция в неделя. Проучванията предполагат победа на опозиционната лявоцентристка Лейбъристка партия във Великобритания, резултат, който според анализаторите ще бъде оценен благосклонно от пазарите; докато френският вот се намира в по-голяма несигурност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:07 | 03.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още