IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Доверие ОХ“ ще затвори дъщерното дружество за производство на перилни и почистващи препарати

Компанията ще запази само печелившите бизнеси, за да спре изтичането на средства

11:37 | 03.07.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pexels
Снимка: Pexels

„Доверие Обединен Холдинг“ АД върви към затваряне на дъщерното дружество „Доверие – грижа“ ЕАД, което произвежда перилните и почистващи препарати Easy.

Това става ясно от протокола от общото събрание на акционерите на холдинга, което се е провело на 27 юни. Документът е публикуван на сайта x3news.com.

Дружеството е представило пред акционерите презентация за финансовите резултати на холдинга през 2023 г., вкл. и на дъщерните дружества, а ръководството е отговаряло на въпроси. Един от въпросите е свързан с производителя на препарати, който е единственият бизнес на публичната холдингова компания, който трайно отчита загуби.

В отговор на въпроса Александър Христов от управителния съвет на „Доверие Обединен Холдинг“ казва, че се минимизира дейността и персонала на дружеството и се изплащат стари задължения. По думите му е въпрос на време да минат процедурите по затварянето му.

Предприятието за производство на перилни и почистващи препарати Easy се намира в Троян. „Доверие Обединен Холдинг“ придоби производителя с предишно наименование „Веко“ ЕООД през 2017 г.

Според последния публикуван отчет в Търговския регистър за 2022 г. „Доверие – грижа“ отчита загуба в размер на почти 1,7 млн. лева в сравнение със загуба за над 2,5 млн. лева, реализирана през 2021 г., над 2,8 млн. лева през 2020 г. и над 3,3 млн. лева през 2019 г., т.е. има тенденция на спад на загубите. Дружеството обаче е декапитализирано заради натрупани загуби за над 13 млн. лева към края на 2022 г.

Христов, в отговор на друг въпрос, посочва, че „Доверие – грижа“ е единственото проблемно дружество в холдинга, като дава заявка групата да задържи само печелившите компании.

Акционерите на „Доверие Обединен Холдинг“ са гласували също така разпределянето на печалбата за миналата година – 961 651,35 лева отиват за покриване на част от загубата, реализирана през 2022 г., 9913,93 лева ще се изплатят като еднократно възнаграждение на изпълнителния директор, а 19 827,86 лева – като бонус на служителите.

Одобрено е и провеждането на обратно изкупуване на собствени акции на дружеството при ценови диапазон 7-12 лева на акция в срок до пет години от датата на приемане на решението на общото събрание.

Условията, реда и останалите параметри ще бъдат допълнително определени от управителния съвет на дружеството.

В отговор на въпрос на акционери Александър Христов пояснява, че се пристъпва към обратно изкупуване, за да се подкрепи цената на акциите на холдинга.

В последната година акциите на „Доверие Обединен Холдинг“ поскъпват с над 2%, а пазарната капитализация възлиза на малко под 190 млн. лева.

Свързани компании:

Доверие Обединен Холдинг АД(DUH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:38 | 03.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още