IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва заради намаляването на запасите в САЩ и напрежението в Близкия изток*

Фючърсите върху суровия петрол тип Брент поскъпват с 47 цента или 0,5%

09:27 | 03.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цените на петрола се повишават в сряда, след като данни показаха по-голямо от очакваното намаление на запасите от суров петрол в САЩ. Инвеститорите следят и нарастващото напрежение в Близкия изток, предава Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол тип Брент поскъпват с 47 цента или 0,5% до 86,71 долара за барел, достигайки 10-седмичен връх. Фючърсите върху американския West Texas Intermediate  (WTI) поскъпват с 43 цента, или 0,5%, до 83,24 долара за барел, но не са твърде далеч от двумесечния връх, достигнат в началото на седмицата.

И двата бенчмарка затвориха при по-ниски цени във вторник, тъй като опасенията, че ураганът „Берил" ще наруши производството в Мексиканския залив, избледняха. По данни на Националния център за ураганите на САЩ се очаква той да отслабне до тропическа буря, докато навлезе в Мексиканския залив в края на тази седмица.

Запасите от суров петрол в САЩ са намалели с 9,163 млн. барела през седмицата, приключила на 28 юни, според пазарни източници, които се позовават на данни на Американския петролен институт от вторник. Въпреки това запасите от бензин са се увеличили с 2,468 млн. барела, а дестилатите са намалели със 740 хил. барела.

Анализаторите, участвали в анкета на Ройтерс, очакваха намаление на запасите от суров петрол със 700 хил. барела, спад на запасите от бензин с 1,3 млн. барела и понижение на запасите от дестилати с 1,2 млн. барела.

„Цените на петрола бяха подкрепени от намаляването на запасите от суров петрол в САЩ, но ръстовете бяха ограничени, тъй като някои инвеститори все още се стремят да приберат печалбите си от неотдавнашното рали с най-високите нива от април насам", заяви Мицуру Мураиши, анализатор в Fujitomi Securities.

Администрацията за енергийна информация, статистическото звено на Министерството на енергетиката на САЩ, ще публикува официалните седмични данни по-късно днес.

Междувременно се очаква търсенето на бензин в страната да се увеличи, тъй като сезонът на летните пътувания се засилва с идването на Деня на независимостта тази седмица. Американската автомобилна асоциация прогнозира, че пътуванията по време на празничния период ще бъдат с 5,2% повече, отколкото през 2023 г., като пътуванията с автомобили ще нараснат с 4,8%.

В Близкия изток във вторник израелските сили бомбардираха няколко района в южната част на Ивицата Газа, а хиляди палестинци напуснаха домовете си. Израелските военни и ливанската групировка „Хизбула“ също са открили огън по южната граница на Ливан.

„Рискът от война между Израел и „Хизбула“, съчетан с риска от разширяване на конфликта в Близкия изток, вероятно означава възходящи рискове за краткосрочната ни прогноза", заяви Вивек Дхар, анализатор в Commonwealth Bank of Australia.

Междувременно добивът на петрол в Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) нарасна през юни за втори пореден месец, показа проучване на Ройтерс във вторник. По-големите доставки от Нигерия и Иран компенсираха въздействието на доброволните съкращения на доставките от други членове и по-широкия алианс ОПЕК+.

*Данните са актуални към 9.00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:27 | 03.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още