IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P 500 за първи път прекрачи прага от 5500 пункта

Инвеститорите следиха изявлението на Джером Пауъл по-рано през деня

23:33 | 02.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Американските индекси завършиха сесията във вторник с повишения, след като председателят на Федералния резерв Джером Пауъл отбеляза напредък по отношение на инфлацията, но повтори, че централната банка не е напълно готова да намали лихвите, пише CNBC.

Широкият индекс S&P 500 прибави 0,62%, завършвайки деня на ниво от 5509,01 пункта. Това е първият път, в който индексът приключва над границата от 5500 пункта.

Технологичният Nasdaq Composite пък скочи с 0,84% до 18 028,76 пункта. И двата индекса завършиха сесията на рекордни върхове, подкрепени от 10-процентния ръст на Tesla.

От своя страна, индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибави 162,33 пункта, или 0,41%, до 39 331,85 пункта.

 „Постигнахме доста голям напредък в забавянето на инфлацията до нашата цел“, коментира Пауъл на форум на централната банка. „Искаме да сме по-уверени, че инфлацията се движи устойчиво надолу към 2%, преди да започнем процеса на... разхлабване на политиката“.

Доходността по държавните облигации се понижи леко след коментарите на Пауъл, а основните индекси поеха нагоре от най-ниските си стойности за сесията.

Цената на акциите на Tesla подкрепи S&P 500. Компанията за електромобили на Илон Мъск отчете по-добри от очакваното доставки за второто тримесечие. 

Цената на книжата на Nvidia спадна с 1,3 на сто, натежавайки на S&P 500, докато инвеститорите се питат дали любимката на пазара може да продължи възхода си тази година. Стойността на акциите на Nvidia скочи със 146% през 2024 г. Производителят на лекарства Eli Lilly – друг голям печеливш от първата половина на годината – днес записа 0,6% спад на цената на акциите.

Wall Street приключи една положителна сесия, започвайки втората половина на годината. През първото полугодие S&P 500 се повиши с 14,5%.

Тази седмица обемът на търговията вероятно ще е по-слаб, тъй като борсата в Ню Йорк затваря по-рано в сряда, а в четвъртък няма да работи заради Деня на независимостта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:33 | 02.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още