IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания се превръща в сигурно убежище за инвеститорите, изплашени от хаоса във Франция

Британските акции са близо до рекорден връх, а колебанията в цените на облигациите се изпариха

20:20 | 02.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Докато гражданите на Великобритания се готвят да отидат до урните в четвъртък, финансовите пазари в страната изглежда се отърсват от репутацията си на нестабилни, пише Bloomberg.

Британските акции са близо до рекорден връх, колебанията в цените на облигациите се изпариха, а хеджирането срещу слабост на паунда е на седемгодишно дъно. Това бележи момент на преосмисляне от страна на инвеститорите, които наложиха санкции върху активите на страната след решението за напускане на Европейския съюз през 2016 г. и след това определяната като катастрофална политика на премиера на страната Лиз Тръс през 2022 г.

Конюнктурата също така предполага успокоение от вероятността изборите да предадат властта на опозиционната Лейбъристка партия, чиято традиционна подкрепа за по-високи данъци и синдикати исторически я поставя в противоречие с пазарите. Вместо това надеждата е, че лявоцентристката платформа на Кийр Стармър ще сложи черта на бурния период в британската политика, особено в момент, когато нестабилността нараства в съседна Франция и на други места.

"Може да се окаже, че Обединеното кралство изглежда като остров на стабилността, след като 10 години изглеждаше като проблемното дете в Европа", коментира Шахаб Джалинус, глобален ръководител на отдела за валутни изследвания в UBS Investment Bank в Ню Йорк. "От гледна точка на паунда това е много добре."

Паричните мениджъри във Franklin Templeton, Allianz Global Investors и RBC Wealth Management казват, че виждат британските активи като привлекателни в сравнение с други места на Стария континент.

Франция е в разгара на предсрочни избори, след които се очаква крайната десница да стане най-голямата партия в парламента. Това доведе до най-ниските стойности на акциите от пет месеца насам и увеличи рисковата премия по френските облигации спрямо германските до най-високите стойности от 2012 г. насам. Така се повиши и привлекателността на сделките с относителна стойност, които се възползват от сравнителното спокойствие на Обединеното кралство.

Голямо значение тук има и обменният курс евро-паунд. През юни паундът поскъпна с 0,5% до около 84 пенса за евро, като в средата на месеца за кратко достигна най-високото си ниво от почти две години.

Спокойната волатилност в Обединеното кралство контрастира с напрежението във Франция. Изображение: Bloomberg Спокойната волатилност в Обединеното кралство контрастира с напрежението във Франция. Изображение: Bloomberg

Въпреки че евровалутата възстанови част от тези загуби след първия тур на изборите във Франция, анализаторите на Barclays очакват, че ралито на паунда ще продължава, като има потенциал той да достигне 80 пенса за евро - ниво, което не е отчитано от референдума за Брекзит.

В същото време последното проучване на Bank of America сред мениджърите на фондове показва, че глобалните инвеститори понастоящем предпочитат капиталовите пазари на Великобритания и Испания, а Франция е най-малко предпочитана. Месец по-рано Франция беше фаворит.

Инвеститорите в акции са особено оптимистично настроени към строителите на жилища, тъй като лейбъристите обещаха да възстановят задължителните цели за жилищно строителство и да облекчат ограниченията за планиране.

Спредът между доходността на Франция и Великобритания е най-широк от началото на 2023 г. Изображение: Bloomberg Спредът между доходността на Франция и Великобритания е най-широк от началото на 2023 г. Изображение: Bloomberg

Според Грегор Хирт, главен инвестиционен директор по многонационалните активи в Allianz Global Investors, при положение че повечето социологически проучвания сочат категорична победа на лейбъристите над Консервативната партия с министър-председателя Риши Сунак, изборите вероятно няма да бъдат "събитие" за пазарите.

Мнението му е отразено в едномесечната волатилност на индекса FTSE 100, който се колебае близо до най-ниските си нива за годината. За разлика от това, колебанията на френския показател CAC 40 се изстреляха до най-високите си стойности от повече от година насам в навечерието на вота.

"Смятаме, че влиянието на изборите във Великобритания е доста ограничено, главно защото става въпрос за ясна конкуренция", смята Сузана Круз, стратег в Liberum Capital Ltd.

Точно това искат инвеститорите в Обединеното кралство след 14-те бурни години на управление на Консервативната партия, през които активите на страната танцуваха в ритъма на политическата драма.

Референдумът за независимост в Шотландия, гласуването за Брекзит и последвалите години на напрегнати преговори предизвикаха бурни колебания в курса на паунда. Междувременно на последните общи избори през 2019 г. инвеститорите се притесниха от левите политики на бившия лидер на лейбъристите Джереми Корбин, включително национализацията и работническите дялове в компаниите.

А блокадите с цел с цел забавяне на разпространението на Covid-19, наред с по-бързото въвеждане на ваксини в страната, създадоха допълнителни пазарни сътресения по време на пандемията.

Фискални неизвестни

Въпреки че това е хубаво наследство за Стармър - и за Английската централна банка, която се готви да понижи лихвените проценти през следващите месеци - вниманието ще се насочи отново към фискалната стабилност и потенциала за икономически растеж.

Непрестанните послания за фискална дисциплина в Обединеното кралство накараха инвеститорите да бъдат уверени, че Стармър и избраната от него за канцлер Рейчъл Рийвс няма да направят нищо радикално по отношение на разходите или заемите. И двамата обещаха да подобрят връзките на Лондон с Брюксел, особено в области като търговията и имиграцията.

Пазарите във Великобритания също така се възползват от по-бавния завой на АЦБ към облекчаване на паричната политика в сравнение с Европейската централна банка. Трейдърите вече смятат, че шансовете за първо намаление на лихвения процент от страна на централната банка през август са почти сигурни, въпреки че Европейската централна банка вече понижи основния си лихвен процент и се очаква да го направи отново до октомври.

Партията „Национален сбор“ на Марин льо Пен във Франция също се опита да увери инвеститорите, че няма да влоши финансовото състояние на страната, ако спечели абсолютно мнозинство в парламента, но фискалната ситуация вече беше натежала върху настроенията на инвеститорите веднага след обявяването на предсрочните избори от страна на френския президент Еманюел Макрон.

Но със сигурност и перспективите пред Лондон дори след смяната на правителството не са съвсем розови. Кийр Стармър наследява разтеглени публични финанси и най-лошия спад на жизнения стандарт от десетилетия, а премията за Брекзит, която тежи върху британските активи, няма да изчезне за една нощ.

Някои от обещанията в манифеста на партията също могат да се окажат проблемни за определени сектори. Например цените на акциите на петролните компании от Северно море се понижиха, след като лейбъристите обявиха планове за извънреден данък за сектора и изключиха издаването на нови лицензи за добив на нефт, като най-силно бяха засегнати Serica Energy и Enquest. Офертата за поглъщане на собственика на Royal Mail - International Distribution Services, също може да се провали.

В неотдавнашно интервю Джон Моуби, един от ръководителите на отдел "Кредити с абсолютна и обща възвръщаемост" в Pictet Asset Management, заяви, че дългосрочният държавен дълг на Великобритания е уязвим от разпродажби, тъй като следващото правителство вероятно ще трябва да увеличи публичните разходи и да емитира повече дълг, за да изпълни обещанията си от предизборната кампания.

Повечето инвеститори обаче залагат на това, че през следващите месеци активите на Острова ще осигурят убежище от политическия хаос в други страни, особено когато САЩ се приближават към президентски избори през ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:20 | 02.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още