IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексите на Wall Street стартираха второто полугодие с ръстове

Пазарите реагираха на новите данни за фабричната активност в САЩ, която се свива леко през юни за трети пореден месец

23:13 | 01.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните щатски борсови индекси приключиха първата седмица за юли и за второто полугодие с ръстове, докато инвеститорите наблюдават отблизо всяко едно развитие преди президентските избори на есен и очакват сигнали от Федералния резерв за предстоящото облекчаване на паричната политика, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредна с 0,13 на сто до 39 169,25 пункта.

Широкият измерител S&P 500 отчете ръст от 0,27 на сто до 5475,09 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite записа повишение от 0,83% до 17 879,30 пункта.

Пазарите реагираха на новите данни за фабричната активност в САЩ, която се свива леко през юни за трети пореден месец, докато показателят за цените спада с най-много от повече от година.

Показателят за производствения сектор на Института за управление на доставките се е променил слабо и възлиза на 48,5 пункта спрямо 48,7 пункта месец по-рано, сочат публикувани в понеделник данни. Показателят остава малко под границата от 50 пункта, която разделя свиването от разширяването.

В края на миналата седмица излязоха и данните за инфлацията в САЩ, като ключов показател на Фед показа, че инфлацията през май се забавя до най-ниския си годишен темп от над три години. Според доклада на Министерството на търговията основният ценови индекс на разходите за лично потребление (PCE) се е увеличил само със сезонно изгладените 0,1% за месеца и е нараснал с 2,6% спрямо предходната година, като последната стойност е намаляла с 0,2 процентни пункта спрямо равнището от април.

Основните щатски борсови индекси в края на сесията на 1 юли. Основните щатски борсови индекси в края на сесията на 1 юли.

Трейдърите обърнаха внимание и на решението на Върховния съд на САЩ, който постанови, че бившите президенти имат имунитет срещу разследване, като по този начин удължи забавянето на началото на процеса във Вашингтон срещу Доналд Тръмп по обвинение в заговор за отмяната на резултатите от загубените от него президентски избори през 2020 г.

Така на практика отпада вероятността бившият държавен глава да бъде съден преди тазгодишните избори за президент на 5 ноември. Тръмп приветства това становище на Върховния съд като "голяма победа".

На фона на тези новини акциите на Amazon, Apple и Microsoft поскъпнаха съответно с 2,07 на сто, 2,76% и 2,09 на сто.

Цената на книжата на Alphabet се повиши с 0,5%, докато акциите на Tesla прибавиха близо 6,6 на сто към стойността си.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски ДЦК се повиши съответно до 4,471 на сто и 4,635%.

Доларовият индекс отчете спад от 0,04 на сто до 105,82 пункта.

Цената на сорт Брент се повиши с малко над 2% до 86,75 долара за барел, докато тази на американския лек петрол WTI отчете ръст от 2,38 на сто до 83,48 долара за барел.

Златото запази ценово ниво от 2338,9 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:12 | 01.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още