IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анкета: Как да инвестираме за начало 1000 долара?

Какви са очакванията за доходност и как да се прецени реалният риск на пазарите, коментират петима експерти

18:30 | 01.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Какви са очакванията за доходност и как да се прецени реалният риск на пазарите. Има ли винаги печеливша комбинация и какви са най-добрите опции? Попитахме петима експерти за най-добрите начини да започнете да инвестирате с първите си 1000 долара.

Любомир Леков, инвеститор и предприемач, основател на Investor

Първото, което ми идва наум, е че трябва да се инвестира в основния индекс S&P500. С 1000 долара може да се инвестира в ETF, който е под формата на акция. По този начин инвеститорът ще може да притежава 500-те най-добри американски акции, които в голяма степан покриват около 50% от целия пазар. В момента има много дискусии за Америка, но това е мястото, където се случват иновациите, и е доказало през последните 100 години, че доходността варира, но е над 7% на година над инфлацията, а последните десет години дори е над 10%, въпреки кризите. Като вариант това се отнася до дългосрочни инвестиции. Истината е – пари се правят на борсата само от дългосрочни инвестиции.

Здравко Пиринлиев, инвестиционен анализатор в "БенчМарк Финанс"

Една от най-добрите инвестиции за последните 50-100 години е американският индекс S&P500 – всички знаем прословутата 10% средна годишна доходност, който той генерира за инвеститорите.

В момента друг инструмент, който е доста интересен заради по-високите лихвени проценти, са облигационните пазари – всички краткосрочни държавни облигации, които се търгуват на паричните пазари, носят едни нелоши алтернативи. Тази инвестиция е доста по-ниско рискова, и ако се гледа от перспектива за изграждане на дългосрочно портфолио, облигационните инструменти не са за подценяване."

Криптовалутите са подходящи за инвеститори, които търсят по-висока доходност и са готови да се изложат на по-висок риск.

 Климент Робев, координатор "Финансова грамотност", ЕЛАНА Трейдинг

"Първите 1000 долара могат да бъдат инвестицията с най-голяма възвращаемост, ако бъдат вложени за подобряване на нашите умения или повишаване на знания – как да анализираме пазара или компания, или да се научим да сме дисциплинирани и постоянни като инвеститори.

С натрупването на опит инвеститорът намира оптималната си стратегия и нивото на риск, с което се чувства най-добре. Инвестирането не е спринт, а е маратон.

Драгомир Великов, главен инвестиционен мениджър на Компас Инвест

Най-важното за начинаещия инвеститор е на първо място да знае хоризонта на инвестицията, оттам следва да се определи рисковия профил. За 1000 долара най-подходящото е взаимен фонд - по този начин инвеститорът може да започне да придобива усещане за пазара, как да се инвестира, в какво.

Добре е да се започне с по-ниско рискови фондове, към балансирани и по-агресивни. Не трябва да се правят първи стъпки в инвестирането без предварителна подготовка и опитен ментор.

 Даниел Василев, икономист и пазарен анализатор

Хората често пропускат да инвестират в себе си – да инвестират първите 1000 долара в образование и опит, чрез някаква форма на демо сметка, курсове, помагала, учебници.

С 1000 долара човек не може да подсигури финансовото си бъдеще наведнъж, но трупането на опит може да помогне за бъдещото натрупване на капитал. Новият инвеститор трябва да е наясно какво иска да постигне преди да започне да търгува.

 Повече по темата гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Анкетата не е предпоставка за вземане на инвестиционно решение.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:03 | 01.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още