IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турските акции поевтиняха заради обсъждания данък върху печалбите на инвеститорите

Бенчмаркът Borsa Istanbul 100 се свива с над 2%

15:25 | 01.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Турските акции рязко поевтиняха, след като министърът на финансите Мехмет Шимшек заяви, че проучва възможността за налагане на данък върху печалбите на инвеститорите от сделките на фондовата борса, предаде Bloomberg.

Бенчмаркът Borsa Istanbul 100 обърна печалбите си и към 15:15 ч. българско време понижението е от 2,2%.

Пазарният обрат настъпи, след като в интервю за Bloomberg Шимшек посочи, че министерството на финансите проучва възможността за въвеждане на нови данъци върху приходите от инвестиции на фондовия пазар. Властите за първи път представиха тази идея миналия месец, но по-късно се отказаха от нея заради неблагоприятната пазарна реакция.

Министърът на финансите провежда разяснителна кампания в защита на нов законопроект, който ще доведе до въвеждането на допълнителни данъци, които според него са от решаващо значение за поддържане на доброто състояние на националните финанси. Той обеща да не отстъпва пред "популистки искания" на фона на призивите за временно увеличение на минималната работна заплата този месец.

Чуждестранните инвеститори често са посочвали подобно увеличение на заплатите като основен риск за очакваното забавяне на потребителската инфлация, която през май достигна 75%. Мехмет Шимшек изтъкна, че за властите е важна цел да сведат ръста на цените под 42% до края на годината.

След новината турската лира поскъпна с 0,2% и се търгуваше на ниво 32,6855 за щатски долар към 15:25 ч. местно време. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:26 | 01.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още