IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще излязат ли развиващите се пазари от здрача?

Азия може би заслужава нов поглед от инвеститорите

17:10 | 01.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Yifan Ding/Getty Images
Снимка: Yifan Ding/Getty Images

Развиващите се пазари обещават много, но имат ужасната склонност да разочароват, пише колумнистката на Financial Times Луис Лукас.

Нетната им възвръщаемост през изминалата година е 12,4%, половината от тази на световния пазар, измерена чрез индекса MSCI All Country World. Десетилетие назад годишната възвръщаемост от 2,7% бе една трета от тази на MSCI ACWI.

Лошите години в световен мащаб са още по-лоши в развиващия се свят; добрите години - през последното десетилетие - по-малко добри. По своята същност по-волатилни, тези пазари са оставени на милостта на глобалните политики и капиталовите потоци.

Така силата на щатския долар означава, че американските и европейските инвеститори не трябва да търсят доходност толкова далеч. Притоците към развиващите се пазари намаляват, а вносните стоки и услуги там струват повече. МВФ изчислява, че поскъпването на долара с 10% намалява икономическото производство на тези икономики с 1,9% в рамките на една година и продължава да тежи още няколко години.

Друг разрив идва от упадъка на глобализацията, разрушаването на веригите за доставки, виещи се из Азия и Латинска Америка, и ограничаването на търговията. Настроенията във Вашингтон, включително забраните за износ на определени технологии за Китай и наскоро наложените мита върху китайските електромобили, предполагат малка промяна на този фронт.

Световната търговия миналата година е спаднала с 3% до 31 трлн. долара (5% спад при стоките), според ООН. Китай е водещ износител на стоки на няколко места.

Спецификата на държавите може да развали групирането - особено когато въпросната държава е Китай, приблизително една четвърт от индекса за развиващите се пазари MSCI EM. Епичният растеж на Китай, винаги силно обусловен от инвестиции и недвижими имоти, рязко се забави, когато пазарът на имоти дръпна ръчната спирачка през 2021 г.

Инвеститорите, вече изплашени от силно видимата ръка на Пекин в технологичния сектор, избягаха. Индексът на MSCI за Китай е приблизително на половината от върха си от 2021 г.

Но Китай през май стартира (незначителен) спасителен пакет за пазара на имоти. На хоризонта се задават намаления на лихвените проценти в САЩ и Европа. Печалбите на развиващите се пазари пак тръгват нагоре, с очаквани 18% през тази година и 15% през следващата.

Оптимистите могат дори да пренебрегнат по-фундаментални промени, като например пренастройването на веригите за доставки. Решорингът (насочване на производството към страни близки до целевите пазари - бел. ред.) не касае само фабриките в САЩ. Има азиатски бенефициенти като Виетнам, Малайзия и Индия (с нейните схеми за стимулиране, обвързани с производството).

По-положително е разпространението на изкуствения интелект (AI) към производителите на чипове. TSMC, най-големият такъв в света, е в Тайван. Заедно с южнокорейските Samsung и SK Hynix триото съставлява 14% от индекса MSCI EM. Акциите на Tencent, вторият по капитализация компонент на индекса след TSMC, също поскъпват. Китайският гигант от областта на социалните медии представи своя голям езиков модел миналия септември.

Много държавни избори - включително в Индия (най-големите) - вече приключиха. Това премахва един набор от несигурности, въпреки че изборът на американците през ноември ще има голямо значение и за развиващите се икономики.

Разбира се, развиващите се пазари по дефиниция винаги са имали потенциал. Всъщност, когато пазарите постигат резултати – както направи Индия през изминалата година – инвеститорите са склонни да преминат към притеснения относно високите оценки. Все пак има достатъчно основания за онези с рискова нагласа да разгледат отново тези пазари, завършва Лукас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:49 | 01.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още