IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото поскъпва след първия тур на изборите във Франция

Японската йена остава нестабилна

10:03 | 01.07.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg
Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg

Еврото поскъпна в понеделник, след като първият тур на предсрочните избори във Франция изведе крайната десница на челна позиция, макар и с по-малка разлика от прогнозите, докато йената се опита да се откъсне от близо 38-годишното дъно, предава Ройтерс.

Крайнодясната партия "Национален сбор" (RN) на Марин льо Пен спечели първия тур на парламентарните избори в неделя, показаха екзитполовете. Въпреки това анализаторите отбелязаха, че партията е получила по-малък дял от гласовете, отколкото първоначално прогнозираха някои социологически проучвания.

Цената на еврото, която спадна с около 0,8%, след като президентът Еманюел Макрон разпусна правителството на 9 юни, последно се повиши с 0,4% до 1,0756 за долар, след като по-рано през азиатската борсова сесия достигна двуседмичен връх.

"Национален сбор“ всъщност се представиха малко по-зле от това, което се очакваше", коментира Керъл Конг, валутен стратег в Commonwealth Bank of Australia.

"В резултат на това видяхме, че еврото поскъпна леко в началото на азиатската борсова сесия, само защото опасенията за новата фискална политика на Франция могат да намалеят", добави тя.

Поскъпването на еврото изпрати цената на долара на малко по-ниско ниво спрямо кошница от валути, въпреки че зелените пари също бяха повлияни от данните в петък, които показаха, че инфлацията в САЩ се е охладила през май. Това затвърди очакванията, че Федералният резерв ще започне да намалява лихвените проценти по-късно тази година.

Според инструмента CME на FedWatch пазарните участници изчисляват, че вероятността за намаляване на лихвите от страна на Фед през септември е около 63% в сравнение с 55% преди месец.

Основните индекси в САЩ завършиха с понижение в петък, докато инвеститорите оценяваха последните данни за инфлацията и преценяваха политическата несигурност след кандидат-президентския дебат между Джо Байдън и Доналд Тръмп.

В началото на седмицата британската лира се повиши с 0,11% до 1,2659 за щатски долар, докато австралийският долар се понижи с 0,07% до 0,66655 за щатски долар.

Новозеландският долар поскъпна с 0,12% до 0,6098 за щатски долар. Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница конкурентни валути, последно се понижи с 0,11% до 105,61 пункта, като по-рано достигна едноседмично дъно.

Йената се бореше да спечели позиции срещу по-слабия долар и последно се понижи с 0,1% до 161,03 за долар. Японската валута вече поевтиня с повече от 12% през тази година, тъй като продължава да бъде потискана от сериозните разлики в лихвените проценти между САЩ и Страната на изгряващото слънце.

На други места в Азия китайският юан - също жертва на големите разлики в разходите по заемите със САЩ - поевтиня с незначителните 0,04% до 7,3204 за долар на офшорния пазар.

Китайската валута получи известна подкрепа от проучване на частния сектор, което показа, че фабричната активност сред по-малките китайски производители е нараснала с най-бързия темп от 2021 г. насам благодарение на поръчките от чужбина. Това се случи, след като официалните данни през уикенда разкриха, че производствената активност в Поднебесната империя е спаднала за втори месец през юни, докато активността в сферата на услугите се е понижила до петмесечно дъно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 01.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 3
Tikva007
преди 1 час
*Еврото поскъпна в понеделник, след като първият тур на предсрочните избори във Франция изведе крайната десница на челна позиция* - Резонно. Плах трепет на надежда, че Европа се събужда от еко-гейташшкия наркотичен транс. Париците, горките, като първите живи листета на растенията, на първите пролетни лъчи на слънцето веднага реагират с растеж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още