IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва на фона на прогнозите за силно търсене през лятото*

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент поскъпват с 33 цента, или 0,4%

09:19 | 01.07.24 г. 1
Снимка: Suhaimi Abdullah/Bloomberg
Снимка: Suhaimi Abdullah/Bloomberg

Цената на петрола се повишава в понеделник, подкрепена от прогнозите за дефицит в предлагането заради пиковото потребление на горива през лятото и съкращенията на ОПЕК+ през третото тримесечие. Въпреки това глобалните икономически фактори и нарастващото производство извън ОПЕК+ ограничават ценовия ръст, предава Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент поскъпват с 33 цента, или 0,4%, до 85,33 долара за барел. Фючърсите върху американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) са на цена 81,86 долара за барел, което е с 32 цента, или 0,4% повече.

И двата контракта поскъпнаха с около 6% през юни, като през последните две седмици сортът Брент се установи над 85 долара за барел, след като Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници удължиха повечето от съкращенията си на добива на петрол и до 2025 г.

Това накара анализаторите да прогнозират дефицит на доставките през третото тримесечие, тъй като търсенето на транспортни средства и климатици през лятото намалява запасите от горива.

В петък Администрацията за енергийна информация (EIA) съобщи, че производството на петрол и търсенето на основни продукти са нараснали до четиримесечен връх през април.

"Продължаваме да поддържаме подкрепящ възглед по отношение на сорта Брент, въпреки че има опасения около търсенето на бензин в САЩ и очевидното търсене в Китай", посочват в бележка анализаторите на ING, ръководени от Уорън Патерсън.

Фабричната активност на по-малките китайски производители е нараснала с най-бързия темп от 2021 г. насам благодарение на поръчките от чужбина, показа по-рано днес частно проучване. Въпреки това по-широко изследване сочи, че слабото вътрешно търсене и търговските търкания са довели до поредното свиване на промишления сектор. Пекин е потребител № 2 в света и най-голям вносител на суров петрол.

Надеждите за намаляване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв на САЩ и нарастващите геополитически опасения в Европа и между Израел и ливанската групировка „Хизбула“ също поддържат минимална стойност на цените, смята анализаторът на IG Тони Сикамор.

Неотдавнашното рали на WTI може да се разшири към 85 долара за барел, добави той.

Трейдърите следят и въздействието на ураганите върху производството и потреблението на нефт и газ в Северна и Южна Америка.

Сезонът на ураганите в Атлантическия океан започна с урагана "Берил" в неделя. Най-ранният ураган от четвърта категория в историята се насочи към Карибския басейн, където се очаква да доведе до животозастрашаващи ветрове и внезапни наводнения в понеделник, съобщи Националният център по ураганите на САЩ.

*Данните са актуални към 9.00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:19 | 01.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
zelka007
преди 1 час
добра новина е поскъпващият петрол , електричките изкъртиха фаянса първото тримесечие , над 3млн продадени , следете инфото за второто тримесечие друзя антиваксъре-газовици ... апропо , съкращенията в добивът на опецитеплюс остават ... :))) ... а продажбите на електрически търговски ванове и камиони те първа набират инерция ... прави ли ви впечатление колко има вече из Софето ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още