IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Положителните икономически данни не успяха да върнат оптимизма на борсите в Европа

Акциите на Volkswagen поскъпнаха с 1,39%, след като стана ясно по-рано тази седмица, че германците ще инвестират 5 млрд. евро в американския стартъп Rivian

19:52 | 28.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Повечето основни европейски борсови индекси приключиха последната сесия за седмицата и месеца с понижения въпреки последните положителни икономически данни от САЩ и Великобритания, съобщава CNBC.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 отчете спад от 0,23 на сто до 511,42 пункта.

Френският показател CAC се понижи с 0,68% до 7479,4 пункта.

Германският измерител DAX напредна с 0,14 на сто до 18 235,45 пункта.

Британският индекс FTSE записа спад от 0,19 на сто до 8164,12 пункта.

Ключов икономически показател за Федералния резерв показа, че инфлацията в САЩ през май се е забавила до най-ниския си годишен темп от повече от три години насам.

Според доклада на Министерството на търговията основният ценови индекс на разходите за лично потребление (PCE) се е увеличил само със сезонно изгладените 0,1% за месеца и е нараснал с 2,6% спрямо предходната година, като последната стойност е намаляла с 0,2 процентни пункта спрямо равнището от април.

Трейдърите обърнаха внимание и на данните за икономиката на Великобритания, която се разширява през първото тримесечие с по-бърз темп от очакваното. Брутният вътрешен продукт се е увеличил с 0,7% от януари до март, съобщи Националната статистическа служба. Нито един от икономистите, анкетирани от Bloomberg, не очакваше по-силно представяне.

Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 28 юни. Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 28 юни.

Междувременно инфлацията във Франция продължава да се забавя, като потребителските цени се повишиха с 2,5% през юни на годишна база, след като през предходния месец нараснаха с 2,6%. Това съобщи статистическата агенция Insee в петък. Показателят е в унисон с очакванията на икономистите в проучване на Bloomberg.

Други публикувани днес данни сочат, че инфлацията отстъпва и в Испания. Ръстът на цените се е понижил до 3,5% от 3,8% през май, което също съответства на прогнозите на експертите.

При индивидуалните акции книжата на германския автомобилен концерн Volkswagen поскъпнаха с 1,39 на сто, след като стана ясно по-рано тази седмица, че компания ще инвестира до 5 млрд. евро в американския стартъп Rivian.

Цената на акциите на SAP се повиши с 1,11%.

При кредиторите в региона книжата на Deutsche Bank поскъпнаха с 0,84 на сто, докато тези на UniCredit прибавиха 0,13% към стойността си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:49 | 28.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още