IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Агрия Груп Холдинг“ няма да разпределя дивидент за 2023 г. – засега

Причина за решението е необходимостта да се получи одобрение от кредитиращи дружеството банки

18:02 | 28.06.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

„Агрия Груп Холдинг“ АД няма да разпределя дивидент от печалбата си за 2023 г. засега, решили са акционерите по време на проведеното на 27 юни 2024 г. общо събрание, става ясно от публикувания в сайта x3news.com протокол.

Първоначално беше обявено намерението на компанията да гласува 680 хил. лв. от общата печалба на дружеството в размер на малко над 8,8 млн. лв. да бъдат разпределени като дивидент на акционерите – по 0,1 лв. на акция бруто.

В крайна сметка обаче по време на общото събрание е дадена възможност на акционерите да отправят въпроси и предложения. По предложение на „Емра“ ЕООД се подлага на гласуване това да не бъде разпределяна като дивидент част от печалбата. Причина за промяната е фактът, че към датата на провеждане на общото събрание действат административни процедури от кредитиращи дружеството търговски банки и е необходимо изричното им одобрение за разпределянето на дивидент. Затова в крайна сметка акционерите са гласували единодушно дивидент да бъде разпределен на следващо заседание, което ще бъде насрочено след получаване на одобрение от кредитиращите банки. Очакванията са това да се случи в рамките на календарната година.

От протокола на събранието става ясно, че жътвата на ечемика приключва с 10-15% по-висок среден добив от очакваното, а прогнозите за реколтата на пшеницата са за добив около 700 кг/дка. Информацията е в отговор на поставен въпрос от инвеститор за новата реколта през текущата стопанска година. По отношение на пролетните култури слънчоглед и царевица все още е рано да се дават прогнози и развитието им зависи от следващите два месеца, казват от компанията.

Прогнозите са за увеличение на търговския оборот на дружеството с оглед на по-добрите реколти и съществуващия преходен остатък на зърно, става ясно още от протокола.  

В последната година акциите на „Агрия Груп Холдинг“ поевтиняват с 16%, а пазарната капитализация възлиза на над 136 млн. лв.

Свързани компании:

Агрия груп холдинг АД(AGH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:44 | 28.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още