IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P 500 се покачва след новите данни за инфлацията в САЩ*

Индексът на сините чипове Dow Jones напредва със 177 пункта

17:17 | 28.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Широкия пазарен индекс S&P 500 се повишава след публикуването на новите данни за ценовия индекс на разходите за лично потребление (PCE), които показаха забавяне на инфлацията в САЩ, предава CNBC.

Показателят нараства с 0,3%, докато технологичният измерител Nasdaq Composite се повишава с 0,1%. Индексът на сините чипове Dow Jones напредва със 177 пункта, или 0,4 на сто.

През май инфлацията в САЩ се е забавила до най-ниския си годишен темп от повече от три години насам, съобщи Министерството на търговията в петък. Основната инфлация, която изключва волатилните цени на храните и енергоносителите, се е ускорила само с 0,1% през миналия месец и с 2,6% на годишна база. И двата резултата са в унисон с очакванията на икономистите.

Индексът на разходите за лично потребление е предпочитаният от Федералния резерв измерител на инфлацията. Основният PCE индекс, който включва храните и енергоносителите, е останал без промяна през май и е нараснал с 2,6% на годишна база, което също съответства на прогнозите.

Тези данни за ключови за трейдърите, които се опитват да отгатнат кога Фед ще започне да намалява лихвените проценти. Според инструмента FedWatch на CME Group инвеститорите смятат, че вероятността централната банка да понижи разходите по заемите на заседанието си през септември е 59,5%.

Днешната борсова сесия официално слага край на търговията през първите шест месеца на 2024 г. със заключителния звънец в петък. През този период водещ беше технологичният измерител Nasdaq, който нарасна с около 19%, тъй като повишения интерес към изкуствения видимо развълнува на инвеститорите. Широкият пазарен показател S&P 500 скочи с над 15%, докато индексът на сините чипове Dow изостана с ръст от едва 4,4%.

„Темата за изкуствения интелект завладя всички тези месеци и наистина задвижи концентрацията на целия пазар", смята Майк Диксън, ръководител на отдел "Изследвания и количествени стратегии" в Horizon Investments. "Това доведе до наистина силни резултати", посочи той.

В началото на днешната борсова сесия акциите на Nike поевтиняха с повече от 17%, след като търговецът на спортни стоки на дребно намали прогнозата за печалбите си за цялата година. Акциите на Foot Locker поевтиняха с 5,7 на сто.

Доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се понижава до 4,269%, а тази по 30-годишните - до 4,423%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница конкурентни валути, регистрира спад от 0,03% до 105,87 пункта.

На стоковите пазари фючърсите върху международния петролен бенчмарк Брент поскъпват с 0,2% до 86,56 долара за барел, а тези върху сорта WTI - с 0,22% до 81,92 долара за барел.

Цената на златото се повишава с 0,13 на сто до 2339,6 долара за тройунция.

*Данните са актуални към 17:00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:17 | 28.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още