IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Без разпределяне на дивидент решиха акционерите на „Градус” АД

Мениджмънтът получи подкрепата на акционерите с ангажимент за нови инвестиции и оптимизации

14:47 | 28.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: „Градус”
Снимка: „Градус”

На 28.06.2024г. от 11 часа в Парк–Хотел “Стара Загора” се проведе годишното Общо събрание на акционерите (ОСА) на „Градус” АД. На него предложението да бъде разпределен дивидент не получи подкрепа от акционерите. Решението бе взето въпреки рекордния ръст на печалбата, регистриран през първото тримесечие на 2024 г.

За периода януари–март тази година „Градус“ АД е отчело ръст на консолидираната оперативна печалба до 15,75 млн. лв. За сравнение за същия период на миналата година печалбата е била в размер на 4,72 млн. лв.

Подобряването на резултатите се дължи на оптимизациите и реорганизациите, започнати от новия висш мениджмънт на Дружеството. Припомняме, че в началото на 2023 година бяха избрани нов Съвет на директорите и Мениджърски съвет на „Градус“ АД.

Въпреки отличните резултати за тримесечието ОСА не подкрепи решението за разпределяне на дивидент. Предложението за изплащане на дивидент идва от Лука Ангелов, под чието ръководство като управител на дъщерното дружество „Градус-3” АД са взети решения, оценени в доклад от Мениджърския съвет за оценка като “непремерени”. 

През 2022 и 2023 година под неговото управление бяха инкасирани загуби. При дъщерното дружество „Градус-3" АД първоначалната загуба за 2022 г. беше в размер на 8,5 млн. лв., което се е отразило на представянето и в последващите периоди, става ясно от докладите за дейността към консолидираните отчети на Групата. Лука Ангелов не бе освободен от отговорност като управител на дъщерното дружество.

На събранието бяха приети докладите на Съвета на директорите за дейността на Дружеството през 2023 г. и на регистрирания одитор за извършена проверка на годишен финансов отчет на Дружеството за 2023 г. Взе се решение за освобождаване от отговорност на членовете на Съвета на директорите на Дружеството за дейността им през 2023 г.

От мениджмънта на компанията се ангажираха да продължат процесите по оптимизации и преструктуриране в Група „Градус” с цел намаление на разходите и увеличаване на приходите. Като стратегически предизвикателства бяха посочени глобалната несигурност, нарушените вериги на доставки и стабилността на валутните пазари.

Ръководството на група „Градус” се фокусира върху повишаване на ефективността при угояване на бройлери, увеличаване на производството и реализацията на разплодни яйца, повишаване капацитета и ефективността при производството на пилешко месо и разфасовки, както и постигане на съответствие с европейските регулации за опазване на околната среда.

Последна актуализация: 14:47 | 28.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още
Финанси виж още