IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва благодарение на положителните икономически прогнози*

Фючърсите върху суровия петрол тип Брент с доставка през август поскъпнаха с 41 цента

09:20 | 28.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на петрола се повиши в петък и е напът да отбележи трети пореден седмичен скок на фона на нарастващите очаквания, че Федералният резерв в САЩ скоро ще започне да намалява лихвените проценти, предава Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол тип Брент с доставка през август поскъпнаха с 41 цента, или 0,47%, до 86,80 долара за барел. Фючърсите върху американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) с доставка през август поскъпнаха с 50 цента, или 0,61%, до 82,24 долара за барел.

И двата бенчмарка поскъпнаха с близо 2% до момента през тази седмица, като са напът да отбележат повишение с малко над 6% на месечна база, изтривайки загубите от началото на май.

"Суровият петрол поскъпна въпреки слабите фундаментални показатели в краткосрочен план", заявиха анализаторите на ANZ, визирайки неочакваното нарастване на запасите от суров петрол в САЩ.

Нарастващите очаквания за предстоящ цикъл на облекчаване на паричната политика на Фед предизвикаха рали на фондовите пазари. Според инструмента FedWatch на CME трейдърите вече виждат 64% вероятност за първо намаление на лихвите от страна на Фед през септември, в сравнение с 50% преди месец.

Намаляването на лихвените проценти може да бъде от полза за „черното злато“, тъй като е способно да увеличи търсенето от страна на потребителите.

Данните за ценовия индекс на личните потребителски разходи (PCE) в САЩ, ключов показател за инфлацията, който Фед следи отблизо, ще бъдат публикувани по-късно днес. Те могат да дадат допълнителна информация за графика за намаляване на разходите по заемите през тази година.

Доставките на петрол също са подложени на натиск от свързаните с времето смущения, които могат да се влошат през следващите седмици. Проливните дъждове са довели до намаляване на производството в Еквадор със 100 хил. барела на ден през последната седмица, съобщиха от FGE Energy в петък.

Крайбрежието на Мексиканския залив в САЩ, където се намира по-голямата част от енергийната и експортната инфраструктура на страната, също може да бъде засегнато от неблагоприятни метеорологични условия през следващите дни, като Националният център за ураганите на САЩ следи поне една метеорологична система, която може да се превърне в циклон и да се насочи към региона.

Данните са актуални към 9.00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:22 | 28.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още