IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P 500 записа символичен ръст в очакване на данните за инфлацията в САЩ

Другите два основни борсови индекса също не регистрираха значителни движения

23:50 | 27.06.24 г.
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Американският широк борсов индекс S&P 500 записа слаб ръст в четвъртък, докато Уолстрийт очаква публикуването на нови данни за инфлацията в САЩ в петък, за да се ориентира кога Федералният резерв ще започне да понижава лихвените проценти, предаде CNBC.

Индексът приключи борсовата сесия с ръст от 0,09% до ниво от 5482,87 пункта. Технологичният Nasdaq Composite добави 0,30% и завърши на ниво от 17 858,68 пункта, докато индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повиши с 36,26 пункта, или 0,09%, до 39 164,06 пункта.

Акциите на компаниите за полупроводници поевтиняха, което повдига въпроса дали търговията с книжа от сектора на изкуствения интелект може да продължи да поддържа пазарите през втората половина на тази година. Цената на акциите на Micron се понижи с над 7%, след като производителят на чипове публикува прогноза за приходите си през четвъртото тримесечие в синхрон с прогнозите. Книжата на гиганта в областта на полупроводниците Nvidia също поевтиняха с 1,9%.

Трейдърите очакват публикуването на основния ценови индекс на разходите за лично потребление през май, който е предпочитаният от Фед измерител на инфлацията. Икономисти, анкетирани от Dow Jones, очакват основният индекс на потребителските цени да нарасне с 0,1% на месечна база и с 2,6% спрямо предходната година.

Инвеститорите се надяват, че в петък докладът ще покаже отслабване на ценовия натиск, което може да затвърди вероятността Фед да понижи лихвените проценти по-късно тази година.

"Ако индексът на потребителските цени разочарова, ще се появят заглавия за стагфлация, но ако оценките се запазят или изненадат с по-хладни данни, това би трябвало да помогне на пазара да се успокои през юли", коментира Куинси Кросби, главен глобален стратег в LPL Financial.

"Може да се наложи сравнително скъпият пазар, базиран само на шепа мегакомпании, да се пренастрои и да позволи на други сектори да съществуват заедно с тях или дори да започнат да водят пазара", посочва Кросби. "Такива корекции могат да предизвикат джобове на волатилност, съчетани с атрактивни джобове на възможности."

Акциите на няколко компании поевтиняха след отчитането на тримесечните печалби. Цената на книжата на Levi Strauss спадна с 15,4%, след като последните тримесечни приходи на производителя на дънки разочароваха инвеститорите. Walgreens Boots Alliance загуби над 22%, след като понижи прогнозата си за цялата година и обяви по-ниски от очакваните приходи за предходното тримесечие.

Доходността по американските държавни ценни книжа се понижи в четвъртък - по 10-годишните ДЦК с близо 3 базисни пункта до 4,288%, а по двугодишните също с 3 базисни пункта до 4,714%.

Фючърсите на суровия петрол поскъпнаха в четвъртък на фона на опасения от война между Израел и подкрепяната от Иран милиция "Хизбула", които засенчиха слабото търсене на бензин в САЩ.

Цената на американския West Texas Intermediate с доставка през август се покачи с 1,04% до 81,74 долара за барел, повишение с 84 цента, или 1,04%. От началото на годината досега американският петрол е поскъпнал с 14%.

Фючърсите на Брента с доставка през август поскъпнаха с 1,34% до 86,39 долара за барел. От началото на годината досега глобалният бенчмарк е напреднал с 12%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:12 | 28.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още