IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси затвориха на червена територия заради опасенията за инфлацията

Цената на акциите на H&M потъна с 13% след слабия отчет

19:50 | 27.06.24 г.
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Повечето големи европейски фондови борси затвориха с понижения на основните индекси в четвъртък на фона на опасенията на инвеститорите за глобалната инфлация.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 приключи сесията с 0,4% по-ниско, като търговията в повечето сектори и на основните борси беше на червено. Акциите на медийните компании поскъпнаха с 0,45%, докато тези на компаниите за търговия на дребно поевтиняха с 1,86%, предаде CNBC.

Таблица: CNBC Таблица: CNBC

Цената на книжата на модната верига H&M потънаха с 13%, след като компанията отчете по-слабо от очакваното увеличение на печалбата за второто тримесечие и постави под съмнение целта си за маржа на годишната печалба.

Шведската централна банка запази основните лихви без промяна в четвъртък, но сигнализира, че очаква да възобнови облекчеването на паричната политика с до три лихвени понижения през втората половина на годината.

Централната банка на Турция също остави лихвените проценти непроменени на равнище от 50%.

Вниманието на световните пазари се насочва към предстоящото излизане на нови данни за инфлацията в САЩ, като в петък ще бъде публикуван ценовият индекс на разходите за лично потребление през май - предпочитаният от Федералния резерв на САЩ измерител на инфлацията. Инвеститорите се надяват, че докладът ще покаже отслабване на ценовия натиск, което може да затвърди вероятността Фед да понижи лихвените проценти по-късно тази година.

В Европа днес бяха публикувани последните данни за потребителското и бизнес доверието в Италия, които показаха месечно подобрение, и продажбите на дребно в Испания, които спаднаха с 0,6%.

Азиатско-тихоокеанските борсови индекси отбелязаха понижения в четвъртък, като японската йена отслабна до близо 38-годишно дъно късно в сряда, достигайки 160,82 спрямо щатския долар, според данни на FactSet.

Американските акции почти не регистрираха значителни промени по време на сутрешната търговия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:08 | 27.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още