IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондонската борса за метали проучва възможностите за лиценз на склад в Хонконг

Китайските регулатори отказаха откриване на склад на континента заради опасенията за конкуренцията с Шанхайската фючърсна борса

12:39 | 27.06.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Лондонската борса за метали (LME) проучва дали да лицензира склад в Хонконг, тъй като се стреми да подобри услугите за клиенти в Китай - най-големият пазар на метали в света.

Възложено е проучване на трета страна за осъществимостта на склад в Хонконг, коментира Бони Чан, главен изпълнителен директор на Hong Kong Exchanges & Clearing Ltd., която притежава металната борса, на семинар, съобщава Bloomberg.

„Нашата мисия е да се приближим възможно най-близо до континента“, посочва и главният изпълнителен директор на металната борса Матю Чембърлейн в интервю за Bloomberg TV. „Хонконг е абсолютно в центъра на нашите планове“, допълва той.

LME отдавна иска да установи складова база в континентален Китай, но това ѝ беше отказано от китайските регулатори поради опасения за конкуренцията с Шанхайската фючърсна борса. Същевременно Хонконг поне досега се разглеждаше от металната борса като не е особено атрактивно място заради скъпите имоти и труд.

Въпреки че Китай е до голяма степен нетен вносител на метали, търгувани на Лондонската борса, местните производители от време на време изнасят, когато задграничните цени се повишат. През последните месеци се наблюдава повишаване на изходящите доставки на мед до необичайно високи нива, което увеличава запасите в най-близките физически местоположения.

Един склад в Хонконг би „укрепил връзката между континенталните физически пазари на метали, а международното ценообразуване на LME ще създаде повече възможности за пазарен арбитраж“, коментира Чан на семинара.

Стремежът на Китай към по-екологична икономика вероятно ще повиши търсенето на материали, а Хонконг разполага с логистична инфраструктура и надеждни регулаторни рамки, за да направи един склад работещ, допълва Чан.

Хонконгската енергийна, минна и стокова асоциация, местен индустриален орган, който включва търговци на метали, посочва в изявление, че негови представители са преговаряли с борсата и са я насърчили да осъществи идеята си за физически склад на метали. Асоциацията събира логистични и индустриални данни за LME.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:40 | 27.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още