IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правозащитници атакуват потенциалното листване на Shein в Лондон

През юни компанията поверително е подала документи до британския регулаторен орган за борсов дебют

12:57 | 27.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Yuki Iwamura/Bloomberg
Снимка: Yuki Iwamura/Bloomberg

Базираната в Обединеното кралство група за защита на човешките права "Спрете геноцида над уйгурите" започна правна кампания за блокиране на потенциалното листване на Shein в Лондон поради опасения относно трудовите практики на компанията. Това съобщи в сряда адвокатската кантора, представляваща групата, цитирана от Ройтерс.

Кантората за защита на човешките права Leigh Day е изпратила писмо до британския Орган за финансово поведение (FCA), за да призове регулатора да отхвърли опита на Shein да стартира своето първично публично предлагане (IPO) на Лондонската фондова борса.

"Shein има политика на нулева толерантност към принудителния труд и се ангажираме да зачитаме правата на човека. Ние се отнасяме сериозно към прозрачността в цялата ни верига на доставки и изискваме от нашите договорни производители да се снабдяват с памук само от одобрени региони", се казва в изявление на китайската компания.

От FCA все още не са коментирали темата.

Във вторник "Амнести ИнтернешънълИ във Великобритания съобщи, че евентуално първично публично предлагане на Shein в Лондон ще бъде "срамно петно" за борсата заради "съмнителните" стандарти за труд и човешки права на фирмата за бърза мода.

Източници на Ройтерс съобщиха в понеделник, че през юни Shein поверително е подала документи до британския регулаторен орган за пазарите, с което е стартирала процедурата за потенциално листване на Лондонската фондова борсова по-късно тази година. Органът за финансово поведение в страната не разполага с правомощия за разследване или правоприлагане, свързани с предполагаеми нарушения на законодателство, което не е в неговата компетентност, като например Закона за модерното робство или данъчното законодателство.

Не е ясно кога точно компанията, популярна със своите евтини дрехи, планира да стартира първичното публично предлагане. Тя е информирала официално Китайската комисия за регулиране на ценните книжа (CSRC) за промяната на мястото на листване, твърдят източниците. Все още обаче няма разрешение от нея.

Листването в британската столица е изненадващ обрат след дългогодишния план за първично публично предлагане в САЩ, който се сблъска с пречки в страната и чужбина. Shein е подала и поверително заявление за IPO в Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ през ноември и се е обърнала към CSRC, за да поиска разрешението на Пекин през същия месец, твърдят още източниците.

По-рано тази година обаче CSRC е информирала онлайн търговеца, че регулаторът няма да препоръча първично публично предлагане в САЩ поради проблеми с веригата на доставки на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:44 | 27.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още