IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските валути се сринаха до най-ниското си ниво от 2022 г.

Доларът се засилва на фона на перспективите за по-високи лихви за по-дълго време

10:00 | 27.06.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Азиатските валути се понижиха до най-слабите си стойности за повече от 19 месеца насам, след като доларът се засили на фона на перспективата лихвените проценти в САЩ да останат по-високи за по-дълго време.

Азиатският доларов индекс на Bloomberg се понижи с 0,1% в четвъртък до най-ниското си ниво от ноември 2022 г. Това се случи, след като филипинското песо и индийската рупия затвориха близо до рекордно ниски нива предходния ден, а южнокорейският вон се приближи до ключовото ниво от 1400 за долар.

Възстановяващият се долар всява хаос в Азия тази година, оказвайки натиск върху централните банки да засилят защитата на валутите си. Трейдърите следят за намеса на властите в Япония, докато централните банкери в Индия, Виетнам и Индонезия вече се намесиха на пазара.

Индексът на азиатските валути се понижи до най-ниското си ниво от 2022 г. Изображение: Bloomberg Индексът на азиатските валути се понижи до най-ниското си ниво от 2022 г. Изображение: Bloomberg

"Обстановката на високи и дългосрочни лихвени проценти в САЩ подкопава надеждите за възстановяване на азиатските валути", заяви Кристофър Уонг, валутен стратег в Oversea-Chinese Banking Corp. в Сингапур. "А сега неволите се натрупват след подновената слабост на юана и йената. Може да се наложи централните банки да прибягнат до по-сериозна интервенция", смята той.

Доларовият спот индекс на Bloomberg се повиши с почти 5% от края на декември, тъй като представителите на Федералния резерв сигнализират, че може да се въздържат от скорошно намаляване на лихвените проценти, докато инфлацията не се забави трайно до целевата стойност от 2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 27.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още