IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява след данните за увеличени запаси в САЩ*

Цената на фючърсите върху суровия петрол сорт Брент се понижи с 28 цента

09:18 | 27.06.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на петрола се понижава в четвъртък, тъй като изненадващото нарастване на запасите в САЩ подхрани опасенията за забавяне на търсенето от страна на най-големия потребител на "черно злато" в света, предава Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент поевтиняха с 28 цента, или 0,3%, до 84,97 долара за барел. Фючърсите върху американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) се понижиха с 31 цента, или 0,4%, до 80,59 долара за барел.

И двата бенчмарка отбелязаха леко повишение в сряда.

"Увеличението на запасите от суров петрол и бензин в САЩ натежават на пазара поради опасенията за отслабване на търсенето", заяви Цуйоши Уено, старши икономист в изследователския институт NLI.

"Пазарът обаче се намира в ситуация на напрежение, подкрепена от перспективата, че ескалацията на конфликта между Израел и „Хизбула“ може да възпрепятства предлагането", добави той.

Администрацията за енергийна информация на САЩ (EIA) отчете скок на запасите от суров петрол в страната с 3,6 млн. барела през миналата седмица, изненадвайки анализаторите, анкетирани от Ройтерс, които очакваха намаление с 2,9 млн. барела.

Запасите от бензин също са нараснали с 2,7 млн. барела, в сравнение с прогнозите на анализаторите за намаление с 1 млн. барела.

Междувременно опасенията за допълнителна ескалация в Близкия Изток ограничават спада на цените, категорични са експертите.

Напрежението между Израел и ливанската групировка "Хизбула" нарасна през последните седмици, а това поражда опасения за всеобхватна война, която може да привлече други регионални сили, включително основния производител на петрол Иран.

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че страната му е солидарна с Ливан, и призова регионалните държави за подкрепа.

В сряда израелските сили обстрелваха няколко района в Газа, а жителите съобщиха за ожесточени боеве през нощта в Рафах в южната част на палестинския анклав.

*Данните са актуални към 9.00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:18 | 27.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още