IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японският Nikkei 225 достигна над двумесечен връх

Основната инфлация в Австралия през май се е ускорила до 4%

11:19 | 26.06.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Пазарите в Азиатско-Тихоокеанския регион отбелязаха предимно повишения в сряда. Акциите на производителите на полупроводници и свързаните с тях продукти поскъпнаха, след като цената на книжата на Nvidia се повиши във вторник в САЩ, а инфлацията в Австралия се повиши за трети пореден месец, предаде CNBC.

Основната инфлация в Австралия през май възлиза на 4% в сравнение с 3,6%, отчетени през април. Базисната инфлация също достигна до 4%, което е по-високо от очакваните 3,8% според проучване на Ройтерс сред икономисти.

По-ускорената от очакваното инфлация може да подтикне Австралийската централна банка да повиши лихвените проценти. Гуверньорът на финансовата институция Мишел Бълок наскоро разкри, че централната банка е обсъждала увеличаване на разходите по заемите на последното си заседание.

Отделно от това фабричното производство в Сингапур се е повишило с 2,9% през май, надминавайки очакванията на анкетираните от Ройтерс икономисти, които предвиждаха годишен ръст от 2 на сто.

Австралийският индекс S&P/ASX 200 загуби 0,71%, повлечен от акциите на търговците на дребно, като затвори на ниво от 7783 пункта. Той беше единственият на отрицателна територия в цяла Азия.

Японският показател Nikkei 225 нарасна с 1,26% и приключи на ниво от 39 667,07 пункта, достигайки най-високото си ниво от 9 април, докато широкият измерител Topix се повиши с 0,56% и достигна най-високото си ниво от 22 март.

Южнокорейският индекс показател Kospi се повиши с 0,64 на сто до 2792,05 пункта, докато индексът на компании с малка пазарна капитализация Kosdaq се промени незначително и завърши с леко повишение на 842,12 пункта.

Акциите на компаниите за полупроводници и свързаните с тях продукти поскъпнаха, след като във вторник в САЩ тези на Nvidia приключиха борсовата сесия с 6,76% ръст. Акциите на Advantest скочиха с повече от 7%, а на Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, SK Hynix и MediaTek се повишиха съответно с 1,59%, 5,33% и 1,44%.

Акциите на Samsung Electronics се възстановиха от предходните загуби и поскъпнаха с 0,62%.

Хонконгският индекс Hang Seng се повиши незначително в последния час на днешната борсова сесия, докато индексът CSI 300 в континентален Китай затвори с 0,65% по-високо на ниво от 3480,26 пункта, отскачайки от близо четиримесечно дъно.

Във вторник на Wall Street индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи, като загуби 0,76% и затвори на ниво от 39 112,16 пункта.

Подкрепени от представянето на акциите на Nvidia, широкият пазарен показател S&P 500 добави 0,39%, а технологичният измерител Nasdaq Composite напредна с 1,26 на сто. Така и двата показателя прекратиха тридневните си загуби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:19 | 26.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още