IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва заради прогнозите за намаляване на запасите и напрежението в Близкия изток*

Цената на фючърсите върху суровия петрол сорт Брент се покачва с 40 цента

09:19 | 26.06.24 г. 2
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на петрола се повишава въпреки изненадващия скок на запасите в САЩ, обусловен от геополитическите рискове, свързани с конфликта в Близкия изток, и прогнозите за евентуално намаляване на запасите през третото тримесечие, което е сезонът на най-голямо търсене, предава Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент поскъпват с 40 цента, или 0,5%, до 85,41 долара за барел. Фючърсите върху американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) са нагоре с 43 цента, или 0,5%, до 81,26 долара за барел.

"Изглежда, че пазарът засега се отърсва от опасенията за търсенето, очаквайки намаляване на запасите в пиковия сезон на търсенето през третото тримесечие. Официалните данни за запасите на Администрацията за енергийна информация (EIA) днес ще дадат на пазара допълнителни насоки за тенденцията", смята Сувро Саркар от DBS Bank.

Американският петролен институт (API) съобщи, че запасите от суров петрол в САЩ са се увеличили с 914 хил. барела през седмицата, приключила на 21 юни, според пазарни източници, запознати с данните. Анализатори, анкетирани от Ройтерс, очакват запасите от суров петрол да са намалели с близо 3 млн. барела през миналата седмица.

Официалните данни на американското правителство за запасите от „черно злато“ ще бъдат публикувани по-късно днес.

„Въпреки краткосрочния натиск от страна на по-силния долар и неблагоприятните данни за запасите от суров петрол в САЩ пазарът вероятно ще намери подкрепа благодарение на продължаващите съкращения на ОПЕК+ и по-силното сезонно търсене през третото тримесечие“, заявява Уорън Патерсън от ING.

"Балансът ни показва, че през третото тримесечие глобалният пазар ще бъде с дефицит от около 1,5 млн. барела на ден поради продължаващите съкращения на ОПЕК+ и по-силното сезонно търсене, което обикновено се наблюдава през третото тримесечие“, посочва експертът.

Освен това нарастващите геополитически рискове заради атаките на хутите в Червено море и засилващите се военни действия между Израел и „Хизбула“ в Ливан също са благоприятни за цените на „черното злато“, отбелязва Саркар.

*Данните са актуални към 9.00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 26.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 3
Tikva007
преди 3 дни
До: zelka00: Ти си най-устойчивият иддиотт тук - непоклатимо устойчиво пишеш едни и същи измишльотини от няколко години. Вече узря за титлата *ESG - иддиотт*.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 15
zelka007
преди 3 дни
хаха ... материал за съкращенията в петролът с водещ кадър зарядна станция за електричка ... друзя антиваксъре-газовици , новото renault scenic e-tech long range ... кола на годината за 2024 ... има комбиниран пробег 725км - седемстотин двадесет и пет километра ... и струва под 50хил евра ... приятен и спорен ден друзя !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още