IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продавачите "на късо" на акции на Nvidia са спечелили 5 млрд. долара за три дни

Цената на книжата на компанията се срина с 13% от 18 юни насам

07:58 | 26.06.24 г. 1
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Продавачите на къси позиции* в Nvidia са спечелили близо 5 млрд. долара на хартия от разпродажбата на акции на производителя на чипове за изкуствен интелект през последните три борсови сесии, сочат данни на компанията за анализ на данни Ortex Technologies, цитирани от Ройтерс.

Цената на книжата на компанията се срина с 13%, при което заличи пазарна капитализация за 430 млрд. долара от 18 юни насам, когато за кратко Nvidia се превърна в най-високо оценената компания в света след стремително поскъпване на акциите.

Според Ortex продавачите "на късо" са спечелили 2,4 млрд. долара от спада на акциите на Nvidia с 6,6% в понеделник, което е най-високата еднодневна печалба от началото на 2019 г. насам.

Някои пазарни участници обясняват отдръпването на инвеститорите от Nvidia с това, че те се насочват към други сектори, тъй като наближава средата на 2024 г.

Въпреки последните понижения на цената на акциите оптимизмът за ролята на Nvidia в бума на изкуствения интелект доведе до тяхното поскъпване със 145% от началото на годината досега, с което се компанията се нарежда на второ място по ръст на цената на книжата сред компонението на американския широк борсов индекс S&P 500.

*Продажбите "на късо" (short sell) са търговска стратегия, при която инвеститорите залагат на спад на цената на дадена акция и печелят от него. Образно казано, те взимат назаем въпросния актив от своя брокер, като разчитайки на спад в цената, впоследствие го "откупуват" обратно за по-малко пари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 26.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 12 rate down comment 1
wart
преди 3 дни
Един спекулативен мошенически свят изграден преди повече от 80 години. Малка група финансов чакали , хиени печелят с милиардите си милиони от спекулации. Започват да купуват акциите на една фирма която си набелязали и цялата продажна медия запоява всеки ден да говори за тая фирма колко е печеливша как капитализацията й е вече се приближава към Трилион долара . И хиляд инвестират в същата фирма и така тя става с капитализация няколко пъти от реалната и идва момент когато започват да продават акци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още