IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nasdaq отбеляза най-силния си дневен ръст от близо две седмици

Индексът на „сините чипове“ Dow Jones Industrial Average претърпя най-лошия си ден от почти месец насам

23:26 | 25.06.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Възходът на технологичните акции подкрепи индексите S&P 500 и Nasdaq Composite, които прекъснаха тридневната губеща серия.

Същевременно индексът на „сините чипове“ Dow Jones Industrial Average претърпя най-лошия си ден от почти месец насам, пише MarketWatch.

Dow Jones се понижи с 0,76%, или почти 300 пункта, до 39 112,16 пункта. Същевременно по-широкият индекс S&P 500 добави 0,39% до 5469,3 пункта, а технологичният индекс Nasdaq Composite нарасна с 1,26%, или над 220 пункта, до 17 717,65 пункта.

Това беше най-големият дневен ръст в пунктове и проценти за индекса на технологичните компании от близо две седмици, според компанията за данни FactSet.

Основен принос за ръста на Nasdaq и на технологичния сектор като цяло имат акциите на Nvidia. Пазарната оценка на компанията се повиши с почти 7 на сто във вторник.

По-голям ръст от акциите в S&P 500 отчетоха само книжата на Carnival Corp. – 8,7%.

Като се изключи технологичният сектор обаче, акциите отбелязаха предимно спадове - осем от 11-те сектора в S&P 500 завършиха на червено.

Производителят на обувки и чехли Birkenstock изтри над 4% от пазарната си оценка, след като обяви, че основен акционер планира да продаде 14 млн. акции.

Акциите на SolarEdge Technologies изтриха над 20% от стойността си, след като дружеството съобщи, че ще предложи 300 млн. долара нов дълг.

Акциите на Spirit Aerosystems поевтиняха с над 4% след публикация на Bloomberg, според която Boeing е предложил да придобие производителя на фюзелажи на самолети в сделка, финансирана предимно с акции, при оценка от около 35 долара на акция.

Междувременно доходността по 2-годишните съкровищни ​​облигации на САЩ се понижи незначително до 4,732%. Спадът, макар и минимален, е първият от четири сесии насам.

Доходността по 10-годишните съкровищни ​​облигации спадна с 1,1 базисни точки до 4,237% от 4,248% в понеделник. Доходността по 30-годишните американски облигации се понижи с по-малко от 1 базисен пункт до 4,372% от 4,377% в понеделник.

Фючърсите на петрола също поевтиняха във вторник до най-ниското си ниво от повече от седмица. Фючърсите на търгувания в Лондон сорт Брент поевтиняха с 1,2%, или 1 долар, до 85,01 долара за барел. Фючърсите на американския сорт WTI поевтиняха с 80 цента, или 1%, до 80,83 долара.

Натискът върху цените идва след поскъпване с по около 3% и за двата бенчмарка през миналата седмица. Той се дължи на спада на потребителското доверие в САЩ през юни. Отделно опасенията за отслабване на икономиката на страната води след себе си очаквания и за намалено търсене на бензин и горива.

Цените на петрола се подкрепят обаче от рисковете от прекъсване на доставките, свързани с украинските атаки срещу руската петролна инфраструктура и опасенията от ескалация на конфликта в Близкия изток.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:28 | 25.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още