IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските акции записват спадове във вторник

Трейдърите до голяма степен избягват сериозни залози предвид изборите във Франция и Великобритания и преди публикуването на ключови икономически данни

19:39 | 25.06.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейските акции затвориха с понижения във вторник. Общоевропейският индекс Stoxx 600 спадна с 0,23% до 517,7 пункта. Индустриалните акции потънаха средно с с 1,7%, докато здравните акции поскъпнаха с 0,8%.

В Германия DAX се понижи с 0,81% до 18 177,62 пункта, във Франция CAC 40 изтри 0,58% до 7662,3 пункта, а в Испания IBEX 35 – 0,48% до 11 118,9 пункта.

Еврото също отслабна на валутните пазари заради политическите рискове. Единната валута отписа 0,23% спрямо долара, съобщава CNBC.

Акциите на Novo Nordisk поскъпнаха с 4%, след като компанията обяви, че медикаментът ѝ за отслабване Wegovy е одобрен в Китай за дългосрочно управление на теглото.

Акциите на Zealand Pharma, която разработва свое собствено конкурентно лекарство за отслабване, също поскъпнаха – с 8,8%.

Междувременно акциите на Airbus поевтиняха с над 9% във вторник, след като компанията заяви, че намалява целите си за 2024 г., включително доставките на самолети, а оттам – и за печалбата.

Акциите на Burberry поевтиняха с 4,5% - най-силно от включените във FTSE 100 книжа. Акциите на аерокосмическите и отбранителните компании, сред които Melrose Industries, Rolls-Royce и Senior PLC паднаха с между 1% и 2,4%, след като европейската авиокосмическа група Airbus намали своите индустриални и финансови насоки за годината.

В САЩ инвеститорите разпродават акции на Big Tech в полза на сектори като банкиране и енергетика. В резултат на това акциите на компаниите за чипове по света преминават през нестабилна търговия.

Въпреки това книжата на Nvidia се възстановяват в началото на търговията в Ню Йорк и подкрепиха S&P 500 и Nasdaq Composite.

Трейдърите до голяма степен избягват сериозни залози преди публикуването на данните за личните потребителски разходи в САЩ в петък, отбелязва Ройтерс. Предстоящите избори във Франция и Великобритания също допринасят за общата предпазливост на пазарите в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:55 | 25.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още