IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският индекс CSI 300 достигна четиримесечно дъно

Азиатско-тихоокеанските пазари отбелязаха предимно повишения

11:28 | 25.06.24 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Индексът CSI 300 в континентален Китай приключи днешната борсова сесия на най-ниското си ниво от 28 февруари, въпреки че повечето пазари в Азиатско-Тихоокеанския регион отбелязаха повишения, предаде CNBC.

Показателят се понижи с 0,54% до 3457,90 пункта - почти четиримесечно дъно - докато хонконгският индекс Hang Seng се търгуваше без промяна.

По-рано Ройтерс съобщи, че администрацията на президента Джо Байдън проверява три китайски телекомуникационни фирми заради опасения, че Пекин може да получи достъп до американски данни чрез облачните и интернет бизнеси на тези фирми в САЩ.

Акциите и на трите фирми, посочени в доклада на Ройтерс - China Mobile, China Telecom и China Unicom, поскъпнаха във вторник.

Японският индекс Nikkei 225 затвори с 0,95% по-високо на ниво 39 173,15 пункта, а широкият Topix се повиши с 1,72%, като поведе ръстовете в Азия и затвори на ниво 2787,37 пункта - най-високото от три седмици насам.

Южнокорейският показател Kospi напредна с 0,35% до 2774,39 пункта, докато измерителят на компании с малка пазарна капитализация Kosdaq затвори с минимално повишение на 841,99 пункта, прекъсвайки тридневна серия от загуби.

Тайванският претеглен индекс Taiex обърна загубите, като се повиши с 0,27% до 22 875,97 пункта. Австралийският показател S&P/ASX 200 затвори с 1,36% по-високо на ниво от 7838,8 пункта.

На този фон трейдърите в Азия оценяваха данните за индекса на потребителските нагласи в Южна Корея за юни, както и за цените на производител в сектора на услугите в Япония.

Индексът на цените на производител в сектора на услугите в Страната на изгряващото слънце е нараснал с 2,5% на годишна база през май в сравнение с отчетените 2,7% през април.

Индексът на потребителското доверие в Южна Корея се повиши през юни до 100,9 пункта спрямо 98,4 пункта през май. Това се случва на фона на нарастващия оптимизъм за стандарта на живот и бъдещите доходи на домакинствата, както и за вътрешните икономически условия.

В понеделник в САЩ индексът на сините чипвое Dow Jones добави 0,67%, докато широкият пазарен показател S&P 500 се понижи с 0,31%. Технологичният измерител Nasdaq Composite отбеляза най-лошия си ден от април насам, като спадна с 1,09 на сто.

Акциите на производителя на чипове Nvidia поевтиняха с 6,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:28 | 25.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 12
Алехандро
преди 4 дни
Колхоза, ще на успокоявате ли, или да не се притесняваме, че китайските другари за последните три години изпариха 6 трилиона от китайските предприятия. Гоуеми са... Рискетеидиоти не могат да ги настигнат - правят опити, но все пак са с аналогова икономика и бедни предприятийца, макар и да докаръха до ръба най-голямото си - "газпромчето"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още