IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола остава стабилна, но инфлацията ограничава оптимизма за лятното търсене*

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент със сетълмент през август поскъпнаха с 5 цента

09:42 | 25.06.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на петрола се променя слабо във вторник, след като се повиши през предходната сесия, тъй като инвеститорите са предпазливи преди данните за потребителските цени в САЩ, въпреки че очакваното увеличение на търсенето през лятото подкрепи пазара, предава Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент със сетълмент през август поскъпнаха с 5 цента до 86,06 долара за барел, след като стойността им нарасна с 0,9% в понеделник. Фючърсите върху американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) с доставка през август поскъпнаха с 6 цента до 81,69 долара за барел, след като преди това се покачиха с 1,1%.

И двата бенчмарка поскъпнаха с около 3% през миналата седмица, отбелязвайки две поредни седмици на ръст.

Търсенето на бензин се увеличава, а запасите от петрол и горива намаляват, тъй като САЩ, най-големия потребител на петрол в света, навлиза в периода на най-голямо потребление през лятото.

Очаква се запасите от суров петрол в САЩ да са намалели с 3 млн. барела през седмицата до 21 юни, показа предварителна анкета на Ройтерс в понеделник. Запасите от бензин също би трябвало да са намалели, докато запасите от дестилати вероятно са се увеличили през миналата седмица.

"Скокът на цените на петрола беше предизвикан от оптимистичните прогнози за търсенето и намалените запаси в САЩ. С навлизането на Северното полукълбо в горещо лято и предстоящия сезон на ураганите се очаква търсенето да продължи да нараства през следващите месеци", заяви независимият пазарен анализатор Тина Тенг.

Въпреки това инвеститорите са предпазливи по отношение на по-нататъшното повишаване на цените на „черното злато“ поради опасенията, че по-високите лихвени проценти в страната ще свият растежа на потреблението на горива, ограничавайки икономиката.

Тъй като Федералният резерв все още е фокусиран върху ограничаването на инфлацията, публикуването на индекса на разходите за лично потребление - предпочитаният от централната банка показател за ръста на цените - в петък ще даде повече насоки за това каква е перспективата за лихвените проценти.

Забавянето на намаляването на лихвените проценти ще запази цената на заемите по-висока за по-дълго време.

"Данните за потребителските цени в САЩ са във фокуса на вниманието тази седмица, тъй като ще дадат улики за решението на Фед относно лихвените проценти", добави Тенг.

Петролът бе подкрепен и от продължаващите украински атаки срещу руската петролна инфраструктура, които биха могли да прекъснат доставките на суров петрол и горива. Съвсем наскоро, на 21 юни, украински дронове удариха четири рафинерии, включително "Илски" - един от основните производители на горива в Южна Русия.

Европейският съюз прие пакет от санкции срещу Русия във връзка с войната в Украйна, според който 27 кораба, включително тези, управлявани от руската държавна корабна компания "Совкомфлот", ще бъдат добавени към списъка на санкционираните субекти.

"В допълнение към това пазарът остава нащрек преди изборите в Иран по-късно тази седмица. Един по-твърдолинеен президент би могъл да доведе до по-пряка конфронтация със САЩ, Израел и Саудитска Арабия", посочват анализаторите на ANZ Research в бележка.

*Данните са актуални към 9.00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:52 | 25.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още