IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones прибави над 260 пункта, подкрепен от банковия и енергийния сектор

Книжата на Nvidia поевтиняха с 6% в понеделник, но са с близо 140% нагоре от началото на годината

23:57 | 24.06.24 г.
Снимка: Alex Kent/Bloomberg
Снимка: Alex Kent/Bloomberg

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повиши в понеделник, след като инвеститорите разпродаваха акции на големи технологични компании в полза на други сектори като банки и енергетика, предава CNBC.

Dow напредна с 260,88 пункта до ниво от 39 411,21 пункта. Широкият измерител S&P 500 е нагоре с 0,31% до равнище от 5447,87 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite отписа 1,09% и завърши деня на ниво от 17 496,82 пункта. Това беше най-лошият му ден от април.

Секторът на информационните технологии отчете най-големия спад в S&P 500 за деня, като се понижи с над 2%. В същото време секторът на енергетиката отбеляза ръст от 2,7%, а финансовият и комуналният сектор отчетоха покачване от близо 1%.

Книжата на компанията от Dow JPMorgan Chase се повиши с 1,3%, а тези на Goldman Sachs и Chevron отбелязаха ръст от по 2%.

Цената на акциите на Nvidia се понижи с около 6,7% и това се прибави към спада с 4 на сто миналата седмица, който прекъсна осемседмичната печеливша серия на компанията. Това се случи, след като Nvidia за кратко детронира Microsoft като най-скъпата компания в САЩ.

Въпреки разпродажбата книжата на компанията все още отчитат ръст от близо 140% за годината.

Отстъплението при Nvidia е „доста здравословно“, коментира Лари Тентарели, главен технологичен стратег в компанията Blue Chip Daily Trend Report.

„Миналата седмица и сега виждаме здравословна ротация. Това всъщност е много добра пауза при технологиите и ротация към някои други сектори, които отбелязваха спадове“, допълва той.

Въодушевлението около изкуствения интелект подкрепи значително пазара тази година, въпреки че инвеститорите са под въздействието на променящите се очаквания за пониженията на лихвите и забавянето на икономиката. S&P 500 напредва с 14% тази година, след като записа 31 рекордни затваряния.

Инвеститорите ще получат ключови данни за инфлацията тази седмица от индекса на разходите за лично потребление през май. Предпочитаният показател за инфлацията на Федералния резерв трябва да бъде публикуван в петък.

Акциите записаха рекорд миналата седмица, като S&P 500 и Nasdaq достигнаха нови исторически върхове с насочването на Wall Street към последната седмица на юни и края на първото полугодие на 2024 г.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижи до съответно 4,234% и 4,367%. 

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от други шест основни валути, е надолу с 0,28% до равнище от 105,5 пункта. Еврото се търгува на ниво от 1,073 долара, а паундът се разменя за 1,268 долара. Спрямо йената щатските пари поскъпват леко до 159,63 йени за долар. 

На стоковите пазари цените на петрола се повишиха и са напът да запишат ръст за месеца на фона на признаците за засилено търсене на бензин в САЩ и новото геополитическо напрежение в Близкия изток. 

Фючърсите върху международни бенчмарк Брент с доставка за август поскъпнаха с 0,77 цента до 86,01 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI с доставка за август са нагоре с 90 цента до 81,63 долара за барел. 

Американските фючърси върху златото напреднаха с 0,6% до 2344,40 долара за тройунция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:19 | 25.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още