IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собственик на лондонски тунели от Втората световна война планира листване в Амстердам

London Tunnels иска да превърне мрежата от тунели в туристическа атракция, надявайки се да привлече 2 млн. туристи годишно

22:53 | 24.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Компанията London Tunnels, която се стреми да превърне в туристическа атракция подземна мрежа от тунели под Лондон, датираща от времето на Втората световна война, планира първично публично предлагане (IPO) на борсата в Амстердам, съобщава The Guardian.

Предприятието иска да привлече туристите в тунели, свързани в мрежа с обща дължина от 8000 кв. м под централната част на Лондон.

London Tunnels обяви, че се надява да набере 30 млн. паунда чрез своето листване в Амстердам, добавяйки, че може да се възползва максимално от размера и мащаба на капиталовите пазари в Европа чрез листване в столицата на Нидерландия.

Преди това компанията подаде документи за IPO до Лондонската фондова борса, в които очертава намерението си да започне първична търговия с акции.

„Този ​​уникален набор от тунели, собственост на британска компания, построени от британското правителство за отбраната на Великобритания, които може допълнително да подобрят репутацията на Лондон като водеща туристическа дестинация, трябва да бъдат листнати в Лондон“, обяви по това време главният изпълнителен директор Ангъс Мъри.

Промяната в плана на London Tunnels е поредният удар по лондонската борса, след като през последните месеци редица компании избраха листване в други части на Европа или САЩ.

През май собственикът на Paddy Power, Flutter, обяви решението си да премести своето IPO в Ню Йорк, докато британският дизайнер на чипове Arm избра да се листне на Wall Street миналия август, след като правителството в Лондон не успя да го убеди да направи това на родна земя.

Тези неуспехи обаче бяха частично компенсирани от Shein и Raspberry Pi, които обявиха планове за листване в Лондон.

Тунелите Kingsway са построени в началото на 40-те години на миналия век, за да приютят до 8000 души по време на въздушни бомбардировки, но никога не са били използвани за тази цел.

Вместо това отделът за шпионаж и саботаж в окупираната от Германия Европа, се премества в тунелите през последните две години на войната и се смята, че е послужил като вдъхновение за създаването на дивизията Кю в книгите на Йън Флеминг за Джеймс Бонд.

По-късно тунелите приютяват първия защитен трансатлантически телефонен кабел, който управлява горещата линия, свързваща Белия дом и Кремъл по време на Студената война, преди собствеността върху мрежата от тунели да бъде прехвърлена на British Telecom през 1981 г.

London Tunnels купува тунелите от BT като възнамерява да ги превърне в атракция до 2027 г., като същевременно възстанови най-дълбокия пъб в Лондон, който е затворен през 80-те години на миналия век.

Миналия месец компанията получи зелена светлина за планиране от City of London Corporation, но все още чака одобрение от лондонския квартал Камдън.

London Tunnels се надява чрез тази атракция да успее да привлича по 2 млн. туристи годишно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:54 | 24.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още