IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската Shein поверително е подала заявление за листване в Лондон

Очаква се това да бъде едно от най-големите първични публични предлагания (IPO) в света тази година

16:36 | 24.06.24 г.
Снимка: Yuki Iwamura/Bloomberg
Снимка: Yuki Iwamura/Bloomberg

В началото на юни Shein поверително е подала документи до британския пазарен регулатор за потенциално листване в Лондон. Така онлайн търговецът на бързооборотни стоки на дребно напредва с едно от най-големите първични публични предлагания (IPO) в света тази година, твърдят източници на Ройтерс.

Основаната в Китай компания, която беше оценена на 66 млрд. долара при набирането на средства миналата година, е започнала да се свързва със своите финансови и правни съветници, за да проучи възможността за листване на Лондонската фондова борса в началото на тази година, съобщи Ройтерс през май, отново позовавайки се на свои източници.

Oт Shein засега отказват коментар по темата.

Не е ясно кога компанията, популярна със своите евтини дрехи, планира да стартира първичното публично предлагане. Тя е информирала официално Китайската комисия за регулиране на ценните книжа (CSRC) за промяната на мястото на листване, твърдят източниците. Все още обаче няма разрешение от нея.

Листването в британската столица е изненадващ обрат след дългогодишния план за първично публично предлагане в САЩ, който се сблъска с пречки в страната и чужбина. Shein е подала и поверително заявление за IPO в Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ през ноември и се е обърнала към CSRC, за да поиска разрешението на Пекин през същия месец, твърдят още източниците.

По-рано тази година обаче CSRC е информирала онлайн търговеца, че регулаторът няма да препоръча първично публично предлагане в САЩ поради проблеми с веригата за доставки на компанията.

Пътят на спорната фирма за електронна търговия продължава да не е лесен. Критиците на листването в Лондон посочват твърденията за екологичните, социалните и управленските резултати на компанията, включително тези, изтъкнати от американски политици, че продуктите на основаната в Китай фирма са свързани с принудителен труд. Shein твърди, че има политика на нулева толерантност към принудителния труд.

Британският финансов регулатор FCA има правомощието да отказва заявления за IPO, ако сметне, че това би навредило на интересите на инвеститорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:36 | 24.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още