IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валутите на нововъзникващите пазари вървят към най-лошото си полугодие от 2020 г.

Силният долар е в основата на лошото представяне

16:33 | 24.06.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Валутите на нововъзникващите пазари вървят към отчитането на най-лошата първа половина на годината от 2020 г. насам, тласнати надолу от неочаквано силния долар, пише FT.

Валутният индекс на JPMorgan за нововъзникващите пазари спада с 4,4% от началото на годината, като понижението е над два пъти по-бързо в сравнение със същия период през предходните три години.

Надеждите на инвеститорите за бързо намаляване на лихвените проценти в САЩ през 2024 г. се разбиха, а отслабващите икономики и експанзивните фискални политики оказват натиск върху валутите на някои големи нововъзникващи пазари.

„Това е комбинацията от по-устойчива икономика в САЩ и, от страна на нововъзникващите пазари като Чили, Унгария и Бразилия, които продължават да намаляват лихвите“, коментира Луис Коста, глобален ръководител на стратегията за нововъзникващи пазари в Citigroup.

Той добавя, че перспективите пред растежа на развиващите се икономики „не са невероятни“ за тази и следващата година – световната търговия продължава да се свива и годината е политически сложна заради провеждането на множество избори.

Слабостта идва и от отпадането на така наречените сделки от типа carry trade, при които инвеститорите печелят от разликите в доходността между валутите. Търговията беше популярна сред инвеститорите от нововъзникващи пазари.

По-специално в по-големите нововъзникващи пазари тези сделки се сблъскаха с проблеми, тъй като изборите направиха активите по-волатилни и бъдещият път на местните лихвени проценти също стана по-малко ясен.

Пример за влиянието на carry trade търговията върху местната валута е мексиканското песо. То поевтиня с почти 10 процента, откакто управляващата в страната партия Морена спечели убедителна победа на президентските избори. Това разпали опасенията относно фискалната политика в Мексико и увеличи намесата в икономиката.

Инвеститорите казват, че ефектите се разпространяват и в други латиноамерикански страни, като засягат техните валути, например колумбийското песо и бразилския реал.

Някои инвеститори пренасочват carry trade сделките от по-големи пазари като Бразилия към по-малки, по-бедни икономики, които излизат от периоди на сътресения. За някои от тези икономики се смята, че политиките, включващи високи лихвени проценти, все още правят залаганията върху облигации в местна валута привлекателни.

Примери за такива икономики са Нигерия и Египет.

Азиатските валути, сред най-засегнатите от слабата китайска икономика, също поевтиняват от началото на годината. Южнокорейският вон е паднал със 7% спрямо долара, докато тайландският бат и индонезийската рупия са поевтинели с по над  6%.

Валутите по света изпитват затруднения тази година да се представят спрямо долара, който поскъпва с 4,5% спрямо кошница от шест основни валути заради устойчивата икономика и инфлацията в САЩ. Това наложи да се преосмислят и плановете за лихвите в страната.

Инвеститорите сега залагат на две намаления на лихвените проценти от Федералния резерв тази година, докато в началото на годината очакваха четири или пет понижения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:33 | 24.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още