IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалните инвеститори обръщат палачинката за японските акции

Една трета от анкетираните в проучване смятат, че пазарът е достигнал връх

16:24 | 24.06.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Рекордното покачване на пазара на акции в Япония по-рано тази година изглежда като далечен спомен, тъй като чуждестранните инвеститори започнаха да разпродават акции във все още мудната икономика.

Citigroup Inc. и abrdn Plc са сред фирмите, които са станали по-песимистични по отношение на японските акции, тъй като перспективите пред реформата на корпоративното управление и паричната политика на Японската централна банка остават несигурни, пише Bloomberg.

Проучване на мениджърите на фондове от Bank of America Corp. показва, че около една трета от анкетираните смятат, че пазарът е достигнал своя връх.

Чуждестранните инвеститори, които помогнаха за ръста на японските акции до рекорден връх само преди няколко месеца, са нетни продавачи за четвърта поредна седмица до 14 юни. Това е най-дългата поредица на разпродажби от септември, според данни на Токийската фондова борса.

Японският индекс на сините чипове Nikkei 225 се обърна, след като достигна исторически връх на 22 март. Оттогава бенчмаркът спада с 5,6%, в сравнение с ръст от 1% през периода за MSCI AC Asia Pacific Index и 4,4% ръст на S&P 500 в САЩ.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

Оптимизмът за японските акции през тази година очевидно се разпада, според Хебе Чен, анализатор в IG Markets Ltd. „Инвеститорите са изправени пред дълбокомисления въпрос дали двигателите на японските пазари са устойчиви“, допълва той.

Факторите, които подкрепяха японските акции по-рано, започват да натежават на пазарите сега. Чуждестранните инвеститори, които бяха привлечени от безпрецедентния стремеж на Япония да подобри стойността за акционерите, сега продават, като са се разделили с акции на нетна стойност от 250 млрд. йени (1,6 млрд. долара) през седмицата, приключила на 14 юни, според данни на TSE.

Японските акции са изправени пред „съществен риск от корекция“ и вероятно ще отнеме известно време, преди да се появят положителни фактори, според анализаторите на Citigroup.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

Инвеститорите са предпазливи и заради отслабването на йената на валутните пазари. В миналото те приветстваха слабата валута като предимство за износителите, но продължаващият спад поставя фокуса върху това как ситуацията може да навреди на икономиката на Япония, включително чрез засилване на инфлационния натиск.

Йената се обезцени в петък, като се доближи до ниво от 160 йени за долар, което засилва спекулациите за предстояща намеса на централната банка на страната.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg      

Въпреки мудната икономика и разпродажбите на акции обаче, някои стратези, включително от BlackRock Inc. и Morgan Stanley, са положително настроени относно дългосрочните перспективи пред Япония. Те се позовават на предприетите структурни промени, корпоративни реформи, вътрешни инвестиции и ръст на заплатите.

Инвеститорите ще следят внимателно дали централната банка ще предприеме второ увеличение на лихвите през юли, след като вдигна лихвите за първи път от 2007 г. през март.

Индексът Topix за банките се покачва с 30% тази година, което е около два пъти повече от общия показател, тъй като очакванията са нарастващите разходи за заеми да подкрепят финансовите институции.

Залозите, че централната банка може да се забави в повишаването на лихвите натежават обаче на кредиторите напоследък. Паричният орган изненада играчите на пазара по-рано този месец, като отложи за юли публикуването на план за намаляване на темповете на изкупуване на облигациите. Суаповите проценти сигнализират, че шансовете за повишаване на лихвите през юли са спаднали до около 28% от около 66% в началото на месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:24 | 24.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още