IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатско-тихоокеанските пазари започват седмицата с понижения

През тази седмица трейдърите очакват данните за инфлацията в Австралия и Япония

11:30 | 24.06.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Пазарите в Азиатско-Тихоокеанския регион отбелязаха предимно понижения в понеделник, докато инвеститорите очакват данните за инфлацията в Австралия и Япония по-късно тази седмица, предаде CNBC.

Австралийският индекс на потребителските цени за май, който ще бъде обявен в сряда, ще бъде във фокуса на вниманието, след като гуверньорът на Австралийската централна банка Мишел Бълок разкри, че членовете на финансовата институция са обсъдили повишаване на лихвените проценти на последното си заседание.

Ако инфлацията се окаже по-висока от очакваното и подтикне банката към увеличение на разходите по заемите, тя ще бъде първата голяма централна банка от Азиатско-тихоокеанския регион с подобен ход. На този фон инвеститорите очакват намаляване на лихвите, с изключение на Япония, където се очаква те да бъдат повишени.

Преди да вземе решение, Австралийската централна банка ще трябва да види два доклада за инфлацията - на 26 юни и 31 юли - преди следващото си заседание на 6 август.

Австралийският индекс S&P/ASX 200 спадна с 0,8%, затваряйки на ниво от 7733,7 пункта.

Японският показател Nikkei 225 се повиши с 0,54% до 38 804,65 пункта, а широкият Topix нарасна с 0,57% и приключи на ниво от 2740,19 пункта.

В понеделник Японската централна банка разкри, че е обсъждала повишаването на лихвените проценти по време на срещата си по паричната политика през юни. Оттам обаче заявиха, че "всяка промяна в основния лихвен процент следва да се обмисли само след като икономическите показатели потвърдят, че темпът на индекса на потребителските цени явно е започнал да се възстановява и средносрочните и дългосрочните инфлационни очаквания са се повишили".

Миналата седмица гуверньорът на ЯЦБ Казуо Уеда съобщи пред парламента на страната, че централната банка може да повиши лихвените проценти още на заседанието си през юли.

Хонконгският индекс Hang Seng отстъпи с 0,88% в последния час на борсовата сесия, докато показателят CSI 300 в континентален Китай отбеляза четвърти пореден ден на загуби, като се понижи с 0,54 на сто до 3476,81 пункта.

Пекин отчете 2,8% спад на фискалните приходи за първите пет месеца на 2024 г. в сравнение с 2023 г., което представлява разширяване на спада от 2,7% на годишна база от януари до април. Само за май фискалните приходи са намалели с 3,2% на годишна база, което е по-мек спад от отчетените 3,7 на сто през април.

Южнокорейският показател Kospi изостана с 0,70% и приключи борсовата сесия на ниво от 2764,73 пункта, а измерителят на компании с малка пазарна капитализация Kosdaq затвори с 1,31% по-ниско ниво от 841,52 пункта.

В петък в САЩ индексът S&P 500 се понижи, след като акциите на Nvidia поевтиняха за втори ден. Акциите на производителя на чипове се понижиха с 3,2%. В четвъртък те достигнаха исторически връх, преди да затворят с повече от 3% по-ниско.

В последния работен ден от седмицата S&P спадна с 0,16%, а технологичният измерител Nasdaq Composite - с 0,18%. Индексът на сините чипове Dow Jones напредна с 0,04 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:34 | 24.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още