IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акционерите на "Неохим" не са одобрили сделките с "ЕвроФерт" и "Асенова крепост"

При гласуването не е събрано необходимото мнозинство, според записаното в протокола от годишното общо събрание

09:57 | 24.06.24 г.
Снимка: Неохим АД
Снимка: Неохим АД

Акционерите на „Неохим“ АД не са одобрили сделките с „Евро Ферт“ АД за дистрибуция на амониев нитрит и с „Асенова крепост“ АД за полимерни опаковки на проведеното на 21 юни редовно годишно общо събрание, става ясно от протокола, публикуван на сайта x3news.com.

От документа се вижда, че сделките не са одобрени от необходимото мнозинство.

„ЕвроФерт“ е вторият по големина акционер в „Неохим“. Предложението предвиждаше двете компании да сключат петгодишен договор за дистрибуция на амониев нитрит. Според независим оценител сделката е на стойност над 648,3 млн. лева, като „Евро Ферт“ щеше да осъществява продажбите на над половината от производството на амониев нитрат на „Неохим“.

Другата сделка предвиждаше „Неохим“ да купува от „Асенова крепост“ различни полимерни опаковки за период от 5 години и на обща стойност около 10,7 млн. лева.

В гласуването на сделките не са участвали свързани лица, които биха били заинтересовани.

Сделката с „ЕвроФерт“ е одобрена от 958 598 акции, или малко над 64% от участвалите в гласуването. Против са гласували 538 902 акции, или почти 36%, а въздържали се няма.

Сделката с „Асенова крепост“ е одобрена с 1 497 553 акции, или 73,537% от участвалите в гласуването. Против са гласували 538 902 акции, или 26,463%, като също няма гласували "въздържал се".

Съгласно предложението „ЕвроФерт“ щеше да действа като независим търговец, при текущо определяне на цената на амониевия нитрит, с дистрибуторска отстъпка и предварително плащане на торовете.

Сделката с „Асенова крепост“ предвиждаше „Неохим“ да прави конкретни запитвания и поръчки с изискуеми количества и срокове за изработка и доставка и конкретна оферта.

Акционерите са одобрили също така загубата на производителя на торове за 2023 г. да се покрие от резервите. Дивидент за 2023 г. не се разпределя.

Дружеството значително намали загубата за първото тримесечие на годината в сравнение с първото тримесечие на 2023 г. и възстановява голяма част от кеша си към края на март тази година.

В последната година акциите на „Неохим“ поевтиняват с над 40%, а пазарната капитализация е малко над 48,8 млн. лева.

Свързани компании:

Неохим АД(NEOH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:57 | 24.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още