IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява на фона на силния долар*

Фючърсите върху суровия петрол тип Брент поевтиняват с 5 цента до 85,19 долара за барел

09:18 | 24.06.24 г.
Снимка: Tim Rue/Bloomberg
Снимка: Tim Rue/Bloomberg

Цената на петрола се понижава в понеделник, тъй като опасенията, че лихвените проценти в САЩ ще останат по-високи за по-дълъг период от време отново се появиха и повишиха курса на долара, предава Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол тип Брент поевтиняват с 5 цента до 85,19 долара за барел, след като в петък се понижиха с 0,6%. Фючърсите вурху американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) се търгуват на цена от 80,66 долара за барел, което представлява спад със 7 цента.

По-силната зелена валута прави деноминираните в долари стоки по-малко привлекателни за притежателите на други валути.

Доларовият индекс, който измерва силата на зелените пари спрямо шест основни валути, се повиши в петък и леко се нарасна в понеделник, след като данните за индекса на мениджърите по поръчките показаха, че бизнес активността в САЩ е достигнала 26-месечен връх през юни.

Въпреки това и двата бенчмаркови договора за суров петрол поскъпнаха с около 3% през миналата седмица поради признаците за засилено търсене на петролни продукти в САЩ, най-големия потребител в света, и поради съкращенията в доставките на ОПЕК+, които задържаха предлагането под контрол.

Запасите от суров петрол в САЩ намаляха, докато търсенето на бензин се увеличи за седма поредна седмица. Потреблението на реактивно гориво пък се върна на нивата от 2019 г.

Геополитическите рискове в Близкия изток от кризата в Газа и засилването на атаките на украински дронове срещу руски рафинерии също са в основата на цените на петрола.

В Еквадор държавната петролна компания Petroecuador обяви форсмажорни обстоятелства по отношение на доставките на тежък суров петрол Napo за износ след спирането на ключов тръбопровод и петролни кладенци поради проливни дъждове, съобщиха източници в петък.

В САЩ броят на действащите петролни платформи е намалял с три до 485 през миналата седмица, което е най-ниското им ниво от януари 2022 г. насам, съобщиха в доклада си в петък от Baker Hughes.

*Данните са актуални към 9.00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:18 | 24.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още