IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пет неща, които ще движат пазарите през следващата седмица

Инфлацията в САЩ и еврозоната, цените на петрола и търговското напрежение са във фокуса на вниманието на инвеститорите

17:11 | 23.06.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

За инвеститорите, които се опитват да преценят колко скоро е вероятно да се предприемат промени в лихвените проценти, през следващата седмица в светлината на прожекторите ще бъде внимателно наблюдаваният измерител на инфлацията в САЩ, както и предварителните данни за инфлацията през юни в някои икономики от еврозоната.

Притесненията относно признаците на изчерпване на ралито на технологичния сектор плюс ескалацията на търговското напрежение също са във фокуса на вниманието.

Investing.com обобщава пет двигателя на пазарите през следващата седмица.

Инфлацията в САЩ

Предпочитаният от Фед измерител на инфлацията, индексът на цените на личните потребителски разходи, трябва да бъде публикуван в петък и ще покаже дали зараждащото се забавяне на инфлацията се задържа.

Ако обаче се отчете ускоряване на личните потребителски разходи, както стана през април, аргументът за намаляване на лихвите ще се подкопае.

За разлика от Фед, пазарите все още очакват две намаления на лихвените проценти тази година.

Икономическият календар включва също данните за потребителското доверие през юни и продажбите на нови и съществуващи жилища през май. Има и трета оценка за икономическия растеж през първото тримесечие, плюс данни за поръчките за дълготрайни стоки през май.

Технологичното рали се изчерпва

Много инвеститори вярват, че дългосрочните аргументи в подкрепа на технологичните акции са солидни, като се имат предвид техните силни печалби и вълнение от революционния потенциал на изкуствения интелект. Огромните ръстове на цените обаче от началото на годината събудиха притесненията, че технологичното рали може би се изчерпва.

Дори и да има някакво отдръпване обаче, няма много признаци, че инвеститорите ще се откажат от технологичните акции и акциите на растежа за дълго. Залозите срещу технологиите се оказаха губещи в последното десетилетие, тъй като индексът Nasdaq 100 напредна с повече от 400%, докато стойността на Russell 1000 се повиши с около 70% за същото време.

Цените на петрола

Цените на петрола се понижиха с около 1% в петък поради опасенията, че ръстът на търсенето на петрол в световен мащаб може да бъде засегнат от силния щатски долар и негативните икономически новини от някои части на света.

За седмицата и цените и на двата бенчмарка суров петрол се повишиха с около 3%, след като нараснаха с около 4% през предходната седмица.

Щатският долар поскъпна до седемседмичен връх спрямо кошница от други валути в петък, като търпеливият подход на Федералния резерв за намаляване на лихвените проценти контрастира с по-неуверените позиции на други места.

Намаляването на лихвените проценти в САЩ би направило заемите по-евтини в най-голямата икономика в света, а това ще стимулира апетита за петрол, докато производството се увеличава.

През следващата седмица цените на петрола вероятно ще останат подкрепени от нарастващата премия заради геополитическите рискове.

Инфлацията в еврозоната

Франция, Италия и Испания ще публикуват през следващата седмица данни за инфлацията. Те ще дадат тон на прогнозите на трейдърите за посоката на лихвите на Европейската централна банка.

ЕЦБ намали лихвените проценти на 6 юни, но все още силната вътрешна инфлация и ръстът на заплатите повдигат въпроси колко още понижения ще последват.

Всеки изненадващ възход на инфлацията в еврозоната би влошил настроението на инвеститорите, които са засегнати и от политическа несигурност, след като френският президент Еманюел Макрон свика предсрочни парламентарни избори заради тежката загуба на европейския вот.

Търговско напрежение

Китай и Европейският съюз се споразумяха да започнат преговори относно планираното налагане на мита върху произведените в Китай електрически превозни средства, които се внасят на европейския пазар.

Китайските власти намекнаха за възможни ответни мерки чрез коментари в държавните медии и интервюта с фигури от индустрията, което може да постави началото на тежка търговска война.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:12 | 23.06.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още