IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones и S&P 500 отчетоха седмични ръстове в напрегната сесия

Фючърсите на петрола поскъпват за седмицата заради опасенията от потенциалното изостряне на конфликта в Близкия изток

23:33 | 21.06.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Американският борсов индекс Dow Jones затвори с минимален ръст в петъчната сесия на фона на преобладаващия спад, който записаха останалите акции.

Dow добави 0,04% в сесията и 1,5% за седмицата до 39 150,33 пункта.

По-широкият индекс S&P 500 отчете спад в сесията от 0,16%, но ръст за седмицата от 0,6% до 5464,62 пункта. Така бенчмаркът отбелязва третата си поредна седмица на растеж.

Технологичният индекс Nasdaq спадна в петък с 0,18% до 17 689,36 пункта, като почти не отбелязва промяна тази седмица в сравнение с предходната.

Акциите на NVIDIA Corporation поевтиняха с 3% в сесията, като разшириха загубите от предходния ден. Инвеститорите изглежда започнаха да кешират печалбите от силното поскъпване на акциите на производителя на чипове, заради което той за кратко измести Microsoft като втората най-ценна компания.

Въпреки спада от последните две сесии, общият ентусиазъм около приложението на изкуствения интелект трябва да означава, че търсенето на акциите ще остане силно. Освен това акциите поскъпват със 155% от началото на годината, въпреки спада в последните борсови сесии.

Акциите на Boeing поскъпнаха в петък, след като Ройтерс съобщи, че производителят на самолети е близо до сделка за обратно изкупуване на Spirit Aerosystems.

Акциите на CarMax останаха без промяна в сесията, след като печалбата на търговеца на употребявани превозни средства за първото тримесечие се оказа по-голяма от очакваното, въпреки че продажбите не са оправдали прогнозите.

Някои признаци на свръхразширяване на пазара започнаха да се появяват през последните сесии, въпреки че не е ясно дали подхранваното от изкуствения интелект рали е достигнало своя максимум. Дори Nvidia, която е достатъчно голяма, за да повлияе на пазара, показва признаци, че възходящата инерция може да се забавя.

„Моментът вероятно не е никак лош да приберем някои чипове от масата“, коментира Дейв Гресек, управляващ директор на Aspiriant, пред CNBC.

Петролните фючърси поевтиняха в петък, но пък отбелязаха солидно седмично повишение на фона на потенциалното изостряне на конфликта в Близкия изток. Намаляването на запасите от суров петрол и бензин в САЩ също осигури подкрепа за цената на черното злато тази седмица.

Сортът WTI с доставка през август поевтиня с 56 цента в сесията, или 0,7%, до 80,73 долара за барел на Нюйоркската стокова борса. Седмичното поскъпване на бенчмарка е от 3,4%.

Августовските контракти на петрола сорт Брент, търгуван в Лондон, поевтиняха с 47 цента, или почти 0,6%, до 85,24 долара за барел.

Несигурността на пазара е свързана с евентуално разширяване на войната в Израел и започване на офанзива срещу „Хизбула“ в Ливан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:33 | 21.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още