IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политическите сътресения в Европа засегнаха и първичните публични предлагания

Стойността на първичните публични предлагания от началото на годината досега е 19,5 млрд. долара

16:53 | 21.06.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

На европейския пазар на първични публични предлагания (IPO) едва ли ще има нови кандидати до края на лятото заради напрежението около политическите сътресения на Стария континент. Това смятат банкери, цитирани от Ройтерс.

Тази седмица италианската марка луксозни маратонки Golden Goose и испанският търговец на дребно с модни стоки Tendam отложиха планираните листвания, като се позоваха на въздействието, което извънредните парламентарни избори във Франция оказаха върху пазарите.

След като се сблъска със съкрушителна загуба на европейските избори този месец, френският президент Еманюел Макрон разпусна правителството на страната и свика предсрочен парламентарен вот. Това стресна инвеститорите и предизвика дни на пазарни сътресения.

Обявяването на резултатите от изборите миналата седмица доведе и до спад на стойността на еврото, докато акциите на френските сини чипове поевтиняха, а облигациите се сринаха.

Няколко банкери обаче подчертават, че пазарът не е затворен за сделки, тъй като от началото на годината досега обемът на продажбите на акции се е възстановил. В един от примерите тази седмица компанията за замразени тестени изделия Europastry обяви намерението си да се листне на борсата в Испания и да набере поне 225 млн. евро.

"Не смятам, че пазарът за първични публични предлагания е затворен, но със сигурност това беше малък удар за него“, заяви Андреас Бернсторф, експерт по капиталовите пазари в BNP Paribas.

Дори и да има по-малко кандидати за IPO, тъй като политическата несигурност продължава, а някои от тях дори изместват плановете си за 2025 г., продажбите на акции на вече регистрирани компании ще продължат, смятат банкерите. Блоковите сделки все още са популярни сред инвеститорите, като тази седмица бяха продадени около 150 млн. акции на регистрираната в Йоханесбург компания Momentum Metropolitan.

"Неотдавнашната волатилност, която наблюдавахме около изборите във Франция, е по-вероятно да повлияе на сделките в континентална Европа, които са чувствителни към макроикономическата среда, но в същото време на Стария континент се водят положителни дебати относно политиките за растеж, което може да повлияе благоприятно на настроенията на инвеститорите", смята Алекс Уоткинс, съпредседател на Отдела за международни капиталови пазари в JP Morgan.

Продажбите на акции в Европа, Близкия изток и Африка от началото на годината досега са достигнали 89,8 млрд. долара, което е с 45% повече в сравнение със същия период на миналата година, сочат данни на Dealogic. Това все още е по-малко от скорошния връх от 168 млрд. долара за същия период на 2021 г.

Стойността на първичните публични предлагания от началото на годината досега възлиза на 19,5 млрд. долара, което е със 117% повече спрямо същия период на миналата година, като бяха реализирани успешни предлагания на CVC, Galderma и Puig. Но шокиращото обявяване на предсрочни парламентарни избори във Франция, които ще се проведат на 30 юни, предизвика рязко повишаване на волатилността и разпродажба на акции. Миналата седмица индексът на волатилността Euro STOXX 50 скочи до най-високото си ниво от октомври насам.

Във вторник вечер компанията Golden Goose и нейният собственик - фондът за изкупуване Permira, решиха да оттеглят обявеното в края на май първично публично предлагане. Предлагането на стойност най-малко 508 млн. евро беше поставено под съмнение, след като акциите на френската LVMH и на друг партньор в бранша с луксозни стоки Moncler потънаха.

Част от решението на Permira беше свързано с несигурността на вторичния пазар, особено предвид представянето на друго нейно първично публично предлагане - това на Dr Martens, заявиха запознати лица. Акциите на британския производител на обувки са спаднали със 78 на сто от пускането им на борсата през 2021 г.

Лятото обикновено е по-спокоен период за нови емисии и някои банкери предупреждават, че инвеститорите са избирателни по отношение на сделките, които ще подкрепят.

Инвеститорите са обезпокоени от потенциалното въздействие на изборите във Франция и се притесняват какво ще означава политическият скок вдясно за Европейския съюз и за въпроси като войната в Украйна и фискалната политика.

Изборите в САЩ през есента вероятно също ще окажат влияние върху графика на първичните публични предлагания, но банкерите смятат, че инвеститорите са по-малко загрижени за евентуаната волатилност на пазара. Това може да означава по-добри шансове за компаниите, които искат да се листват от септември нататък.

"Има някои IPO-та, които се подготвят да се появят след лятото и може би имат по-добри шансове, отколкото се смяташе досега", каза Бернсторф.

Компании, сред които германското академично издателство Springer Nature и производителят на лекарства Stada, биха могли да се листнат на борсата по-късно тази година, съобщи наскоро Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:53 | 21.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още