IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разочароващата инфлация в Япония изведе азиатските индекси предимно на червено

Йената достигна ниво от 159 за долар

11:35 | 21.06.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Азиатско-тихоокеанските пазари отбелязаха предимно понижения в петък, след като данните за основната инфлация в Япония през май се оказаха малко по-разочароващи от очакваното, което застраши плановете на централната банка в страната да повиши лихвените проценти, предава CNBC.

Базисната инфлация в Страната на изгряващото слънце, която изключва цените на пресните храни, е достигнала 2,5% през миналия месец. Икономистите в анкета на Ройтерс прогнозираха основната инфлация през май да достигне 2,6%, докато през април тя беше 2,2 на сто.

Инфлацията, която изключва както волатилните цени на пресните храни, така и тези на енергоносителите, възлиза на 2,1%. Това е по-ниско от отчетеното през април равнище от 2,4%. Показателят се взема предвид от Японската централна банка при формулирането на паричната политика.

След публикуването на данните японският индекс Nikkei 225 се понижи с 0,09%, завършвайки деня на ниво от 38 596,47 пункта. Широкият показател Topix спадна незначително до 2724,69 пункта.

Softbank - третата по тежест компания в Nikkei - отбеляза спад в цената на акциите си от 3,14%. Това се случи, след като главният изпълнителен директор Масайоши Сон заяви, че компанията се нуждае от "огромен капитал", за да създаде роботи с изкуствен интелект.

Йената отслабна за седми пореден ден, като се понижи до 158,95 за щатски долар. Японският заместник-министър на финансите по международните въпроси Масато Канда заяви, че правителството е готово да предприеме мерки срещу нестабилния валутен пазар, който вреди на икономиката.

Министерството на финансите на САЩ включи Страната на изгряващото слънце във валутния си "Списък за наблюдение", но не я класифицира като „валутен манипулатор“.

Индийският бенчмарк индекс Nifty 50 спадна с 0,5%, след като по-рано през деня достигна нов рекорден връх.

Съставният индекс на мениджърите по поръчките (PMI) на HSBC за Индия се повиши до 60,9 пункта през юни от 60,5 пункта през май. Данните, изготвени от S&P Global, показаха, че растежът е по-силен при производителите на стоки в сравнение с доставчиците на услуги.

Южнокорейският показател Kospi спадна с 0,83%, приключвайки борсовата сесия на ниво от 2784,26 пункта, а измерителят на компаниите с малка капитализация Kosdaq загуби 0,56% и завърши на ниво от 852,67 пункта.

Финансовите министри на Южна Корея и Япония ще се срещнат на 25 юни, за да обсъдят двустранното си сътрудничество, както и вижданията си за световната икономика.

Показателят CSI 300 в континентален Китай изостана с 0,22% и затвори на ниво от 3495,62 пункта, като отбеляза трети пореден ден на загуби и достигна най-ниското си ниво от 12 април, докато хонконгският индекс Hang Seng отстъпи с 1,52 на сто в последния час на борсовата сесия.

Австралийският индекс S&P/ASX 200 напредна с 0,34% и затвори на ниво от 7796 пункта.

В четвъртък в САЩ широкият пазарен показател S&P 500 затвори със спад от 0,25%, след като по-рано достигна нов връх. Технологичният измерител Nasdaq Composite се понижи с 0,79%, а индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average нарасна с 0,77 на сто.

Акциите на производителя на чипове Nvidia поевтиняха с 3,5%, след като поскъпнаха по-рано през търговския ден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 21.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още