IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола е напът да отбележи втори пореден седмичен ръст*

„Черното злато“ поскъпна с около 5% от началото на месеца

09:30 | 21.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Carina Johansen/Bloomberg
Снимка: Carina Johansen/Bloomberg

Цената на петрола се променя слабо в петък, но се очаква тя да отбележи втори пореден седмичен ръст на фона на признаците за подобряване на търсенето и намаляване на запасите от петрол и горива в САЩ, най-големият потребител на петрол в света, предава Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент със сетълмент през август поевтиняват с 15 цента до 85,56 долара за барел, след като поскъпнаха с 0,8% през предходната сесия.

Фючърсите върху американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) с доставка през август поевтиняха с 14 цента до 81,15 долара за барел. Контрактът за юли изтече в четвъртък при цена от 82,17 долара за барел, което представлява ръст от 0,7 на сто.

Цената на „черното злато“ се повиши с около 5% от началото на месеца до най-високото си ниво от над седем седмици насам.

„Сезонното нарастване на търсенето, както показват последните данни на Администрацията за енергийна информация на САЩ (EIA), подновеният конфликт между Израел и „Хизбула“ и сезонът на ураганите могат да поддържат цените високи през лятото", смятат анализаторите на Citi.

Публикуваните в четвъртък данни на Вашингтон показаха, че общото количество доставени продукти, което е косвен показател за търсенето в страната, се е увеличило с 1,9 млн. барела дневно през изминалата седмица до 21,1 млн. барела.

Данните на Администрацията за енергийна информация сочат още намаление на запасите от суров петрол в САЩ с 2,5 млн. барела през седмицата, приключила на 14 юни, до 457,1 млн. барела, при очаквания на анализаторите за намаление с 2,2 млн. барела.

Запасите от бензин са намалели с 2,3 млн. барела до 231,2 млн. барела, съобщи EIA, в сравнение с прогнозите за увеличение с 600 000 барела.

„Признаците на по-силно търсене в Азия също повишиха пазарните настроения. Петролните рафинерии в региона възстановяват част от спрените след профилактика мощности", посочват експерти от ANZ Research.

А доклад от петък показа, че основните потребителски цени в Япония през миналия месец са нараснали с 2,5% спрямо година по-рано. Това е ръст спрямо предходния месец и запазва шансовете на централната банка на страната да повиши лихвените проценти през следващите месеци.

Върху цената на петрола натежаха други нови данни от САЩ, които показаха спад на новите молби за помощи при безработица. Това може да накара Федералния резерв да запази лихвените проценти без промяна за по-дълго време, а по-високите разходи по заемите обикновено ограничават икономическия растеж, а оттам и търсенето на петрол.

*Данните са актуални към 9.00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:30 | 21.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още