IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН е издала лиценз за колективно финансиране на „ПропъртиПиърс“

Компанията е регистрирана през есента на миналата година с 800 лева капитал и участие на рисковия фонд „Иновейшън Кепитъл Фонд“ КДА

09:13 | 21.06.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Комисията за финансов надзор (КФН) е издала лиценз на „ПропъртиПиърс“ ООД за предоставяне на услуги за колективно финансиране, става ясно от решенията на регулатора, взети на заседанието в четвъртък.

Решенията са публикувани на сайта на Комисията.

Издаденият лиценз предоставя на фирмата право да извършва две услуги, посочва се в решението на КФН. Първата е улесняване на отпускането на заеми.

Втората услуга е пласиране без твърд ангажимент на прехвърлими ценни книжа за целите на колективно финансиране, емитирани от създатели на проекти или от дружества със специална цел, и получаване и предаване на нареждания за търговия от клиенти във връзка с тези прехвърлими ценни книжа за целите на колективно финансиране.

Фирмата „ПропъртиПиърс“ е регистрирана през октомври 2023 г. Предметът ѝ на дейност включва създаване на дигитална платформа за опосредстване на връзката между инвеститори и инициатори за проекти в сферата на недвижимите имоти.

Дружеството е регистрирано с 800 лева капитал, като съдружници, според Търговския регистър, са Сара Андре Сови-Гуиди и „Иновейшън Кепитъл Фонд“ КДА – един от фондовете за рисково финансиране, избрани като фонд мениджъри на Фонда на фондовете, с инвестиции в около 200 стартиращи и развиващи се компании.

Колективното финансиране, или т.нар. краудфъндинг, явно ще е следващата актуална тема на българския пазар. В момента няколко дружества се подготвят да стартират платформи за колективно финансиране, едно от които е Българската фондова борса (БФБ). Дружество, в което борсата е акционер заедно с Централния депозитар и „Клиърс Екс“, получи лиценз за организиране на краудфъндинг платформа през ноември 2023 г.

Заявка за учредяване на дъщерно дружество за колективно финансиране даде и „Пейсера България“, която наскоро проведе първично публично предлагане. Дружеството набра 1,15 млн. лева от инвеститорите, или малко над половината от търсените пари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:14 | 21.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още