IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските пазари отбелязаха спад във вяла сесия

Секторите на недвижимите имоти и на технологиите се представиха най-слабо на Стария континент

20:08 | 19.06.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейските борси отбелязаха спад в сряда под натиска на загуби в имотния и технологичния сектор, предават Ройтерс и CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 завърши сесията със спад от почти 0,2%, а имотният сектор се понижи с 1,2 на сто. Технологичният сектор също е надолу с 1,1 на сто.

Секторът на суровините прибави 0,6 на сто благодарение на ръстовете при цените на металите и се представи най-добре сред секторите в Европа.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 компенсира загубите по-рано през деня и завърши сесията с ръст от 0,17% до ниво от 8205,11 пункта. Германският DAX е надолу с 0,35% и завърши деня на равнище от 18 067,91 пункта. Френският CAC 40 също записа спад от 0,77% до ниво от 7570,2 пункта.

Публикувани днес данни показаха, че инфлацията във Великобритания се е върнала към целта от 2% през май за първи път от близо три години, но основният ценови натиск остава силен, което означава, че Английската централна банка вероятно ще изчака по-дълго преди да намали лихвените проценти.

Сега вниманието на пазарите ще бъде насочено към решенията за лихвите на централните банки във Великобритания, Норвегия и Швейцария по-късно тази седмица.

Европейските борси записаха големи спадове миналата седмица, след като френският президент Еманюел Макрон насрочи предсрочни избори. Високите нива на дълга на страната са източник на притеснение за пазарните участници.

Европейската комисия съобщи, че Франция и други шест страни трябва да бъдат дисциплинирани, тъй като бюджетните им дефицити са над приетите от ЕС граници. Крайните срокове за намаляване на дефицитите ще бъдат определени през ноември.

Най-новите обществени допитвания показват, че крайнодясната партия „Национален сбор“ на Марин льо Пен води преди първия тур на парламентарните избори във Франция.

Туристическият и развлекателен сектор отбеляза ръст от 0,6%, подкрепен от повишаването на цената на акциите на хотелската верига Accor с 1,4%, след като Barclays повиши рейтинга на компанията от equal weight на overweight.

SMA Solar Technology отбеляза спад от 31%, след като германският доставчик на части за слънчева енергия намали очакванията си за печалбата, като се позова на политическата несигурност.

Белгийската компания за рециклиране на метали Umicore отбеляза ръст от 3,4%, след като JPMorgan повиши рейтинга на книжата ѝ.

Търговията в Европа беше слаба в отсъствието на американските участници, тъй като пазарите в страната са затворени заради национален празник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:24 | 19.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още