IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шведската борса на Nasdaq бе глобена с близо 10 млн. долара

Причината са недостатъци около начина, по който се следи за нарушения със сделки с вътрешна информация

11:47 | 19.06.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Фондовата борса на Nasdaq в Швеция бе глобена със 100 млн. крони (9,6 млн. долара) от финансовия надзорен орган на страната заради недостатъци около начина, по който борсата следи за нарушения със сделки с вътрешна информация, съобщава Bloomberg.

Разследването, проведено от Службата за финансови услуги (FSA), е показало недостатъци в начина, по който Nasdaq Stockholm е проследила търговията във връзка с „четири големи събития“ през 2021 г. и 2022 г. Този мониторинг „трябва да предотвратява, идентифицира и докладва търговия с вътрешна информация“, каза регулаторът в изявление в сряда.

Проучването също така е показало, че Nasdaq е започнала търговия с два финансови инструмента, през 2022 г. и 2023 г., в нарушение на регулаторната рамка, тъй като FSA не е одобрила и регистрирала проспекти за инструментите. Нарушенията обаче не се считат за достатъчно сериозни, за да оттеглят разрешението на борсата, добави FSA.

„Въпреки че поддържаме позицията си, че сме имали достатъчно възможности за откриване на сделки с вътрешна информация, сега ще трябва да разгледаме решението в детайли и да оценим тълкуването на нашите задължения от шведската FSA и последиците от него“, казва Адам Костиал, президент на Nasdaq Stockholm, в коментари по имейл до Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:47 | 19.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още