IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола остава стабилна на фона на увеличените запаси в САЩ*

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент поскъпват с 2 цента до 85,35 долара за барел

09:20 | 19.06.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на петрола се задържа стабилна в сряда, докато трейдърите претеглят опасенията за ескалация на конфликтите в Европа и Близкия изток и притесненията за търсенето след неочакваното увеличение на запасите от суров петрол в САЩ, предава Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент поскъпват с 2 цента до 85,35 долара за барел. Фючърсите върху американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) се понижават с 6 цента до 81,51 долара за барел.

И двата бенчмарка поскъпнаха с над 1 долар в предходната сесия, след като според руски официални лица и източник от украинското разузнаване украински дрон е предизвикал пожар на петролен терминал в голямо руско пристанище.

В Близкия изток израелският министър на външните работи Израел Кац предупреди за наближаваща "тотална война" с ливанската групировка „Хизбула“. Задълбочаването на конфликта в региона увеличава вероятността доставките на суров петрол от ключови производители да бъдат нарушени.

"Пазарните участници се връщат към ценообразуването за потенциалните рискове от прекъсване на доставките в случай на по-широк конфликт, тъй като геополитическото напрежение е изведено на нов фронт между Израел и „Хизбула", заяви Йоп Джун Ронг, пазарен стратег в IG в Сингапур.

"В близко бъдеще ще е трудно да се стигне до охлаждане на напрежението между двете страни, което може да поддържа цените на петрола високи“, добави той.

Ключови данни от Китай през тази седмица показаха, че промишленото производство през май е изостанало спрямо очакванията, но продажбите на дребно като измерител на потреблението отбелязаха най-бързия си ръст от февруари насам.

В доклад на ANZ Research от сряда анализаторите заявиха, че по-широкият риск на световните пазари е подкрепил цените на суровия петрол, като смесените икономически данни от САЩ за май са увеличили залозите, че Федералният резерв ще намали лихвите по-скоро, позовавайки се на силното индустриално производство и продажбите на дребно, които леко са се увеличили.

Представителите на Федералния резерв търсят допълнителни потвърждения, че инфлацията в страната се охлажда, докато предпазливо се насочват към едно или две намаления на лихвените проценти до края на тази година.

Намаляването на лихвите би могло да намали разходите по заемите, да стимулира икономическата активност и да повиши потреблението на „черно злато“.

Въпреки това запасите от суров петрол в САЩ са нараснали с 2,264 млн. барела през седмицата, приключила на 14 юни, според пазарни източници, които се позовават на данни на Американския петролен институт от вторник. Анализаторите, анкетирани от Ройтерс, очакваха намаление на запасите от суров петрол с 2,2 млн. барела.

Запасите от бензин обаче са намалели с 1,077 млн. барела, а тези от дестилати са се увеличили с 538 000 барела. Официалните данни за запасите в САЩ от Администрацията за енергийна информация се очакват по-късно днес.

*Данните са актуални към 9.00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:20 | 19.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още