IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P 500 се изстреля до нов рекорд благодарение на Nvidia

Всички основни индекси завършиха на зелено

23:13 | 18.06.24 г. 1
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Основният индекс S&P 500 завърши на ново рекордно ниво, след като компанията за чипове Nvidia задмина конкурентите и зае първото място на пазара като най-високо оценена публично търгувана компания, съобщава CNBC.

Показателят добави 0,25% към стойността си, завършвайки на ниво от 5487,03 пункта.

В същото време технологичният Nasdaq Composite се повиши минимално с 0,03% до 17 862,23 пункта, а индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average завърши на зелено с ръст от 0,15% до 38 834,86 пункта.

„Виждате как инвеститорите се опитват да се возят на този влак толкова дълго, колкото могат с Nvidia и обичайните заподозрени, но сега участват и имена от второ ниво“, казва Кен Махони от Mahoney Asset Management. „Парите не напускат пазара, но усещам изместване на лидерите за това тримесечие“.

Цената на акциите на Nvidia скочи с 3,5%, с което тя задмина Microsoft като най-висока оценяваната публична компания. Съвсем наскоро тя достигна пазарна капитализация от 3 трлн. долара и изпревари Apple по стойност по-рано този месец. Акциите на производителя на чипове са поскъпнали с повече от 170% от началото на годината, тъй като ентусиазмът към AI не показва признаци на отслабване.

Акциите на някои компании за полупроводници също поскъпнаха, като Qualcomm и Taiwan Semiconductor отчетоха ръст от съответно 2,2% и 2,4%, а книжата на Micron Technology скочиха с 3,8%. Секторът бе подкрепен и от намаляващата доходност по държавните облигации на фона на по-слабите от очакваното данни за продажбите на дребно, които предизвикаха надежди за понижаване на лихвите на Федералния резерв.

„Без потребителя този бичи пазар ще спре, така че инвеститорите трябва да видят по-силни потребителски разходи, а не значително забавяне, което този доклад може бипоказва“, коментира Крис Закарели, главен инвестиционен директор в Independent Advisor Alliance.

На пазара на облигации доходността по 10-годишните ДЦК се понижи с 5 базисни пункта до 4,228%, а по двегодишните държавни облигации – с 5 базисни пункта до 4,718%.

На валутните пазари доларът поевтиня спрямо еврото във вторник след данните за търговията на дребно. Еврото бе с 0,02% по-високо до ниво от 1,073625 долара, след като по-рано спадна до 1,071 долара.

Спрямо кошница от валути доларът остана без промяна на равнище от 105,30 пункта.

На пазара на суровини петролът поскъпна с над 1%, отбелязвайки втори пореден ден на силни ръстове.

Фючърсите върху петрола сорт Брент за доставките през август се вдигнаха с 1,08 долара, или 1,28%, до 85,33 долара за барел, а върху американския суров петрол WTI – с 1,24 долара, или 1,54%, до 81,57 долара за барел.

Цените на златото също се повишиха. Фючърсите върху ценния метал записаха увеличение от 0,8% до 2346,90 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:13 | 18.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 12
Алехандро
преди 1 седмица
С руската аналогова борса кво става?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още