IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P 500 се покачва леко след слабите данни за продажбите на дребно в САЩ*

Индексът на сините чипове Dow Jones расте със 130 пункта, или 0,3 на сто

17:29 | 18.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Широкият пазарен индекс S&P 500 се повишава във вторник, докато трейдърите оценяват слабите данни за продажбите на дребно в САЩ, предаде CNBC.

Показателят нараства с по-малко от 0,2%, докато технологичният измерител Nasdaq Composite почти не се променя. Индексът на сините чипове Dow Jones се покачва със 130 пункта, или 0,3 на сто.

Продажбите на дребно в САЩ са се повишили с 0,1% през май при прогноза за ръст от 0,2%, направена от икономисти, анкетирани от Dow Jones. На годишна база те са нараснали с 2,3%.

"Цените на акциите се повишават без помощта на намаляването на лихвените проценти, защото корпоративните печалби и икономиката продължават да се разширяват", смята Крис Закарели, главен инвестиционен директор в Independent Advisor Alliance.

"Без потребителите този бичи пазар ще се задържи, така че инвеститорите трябва да видят повече потребителски разходи, а не съществено забавяне, за което може да свидетелства днешния доклад", посочва още той.

Акциите на Nvidia и Broadcom продължават похода си към рекордно високи стойности, поскъпвайки с по около 1%. Акциите на други технологични компании също са нагоре, като тези на Qualcomm и Taiwan Semiconductor се повишават с по 2,5%. Акциите на Micron Technolog пък поскъпват с 5 на сто.

Тези движения следват положителната сесия на Wall Street от понеделник, която даде тласък на S&P 500 с близо 0,8%, докато Nasdaq Composite завърши с ръст от почти 1%. И двата индекса достигнаха исторически върхове по време на борсовата сесия и затвориха с рекордни стойности.

В началото на днешната борсова сесия доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се понижава до 4,25%, а тази по 30-годишните - до 4,392%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница конкурентни валути, регистрира понижение от 0,11% до 105,2 пункта.

На стоковите пазари фючърсите върху международния петролен бенчмарк Брент поскъпват с 0,37% до 84,56 долара за барел, а тези върху сорта WTI - с 0,46% до 80,7 долара за барел.

Златото поскъпва с 0,26 на сто до 2,335 долара за тройунция.

*Данните са актуални към 16:50 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:29 | 18.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още